Nogomet
82

Ni FIFA ni UEFA nisu nadležne za fudbalski meč između RS-a i Srbije

Piše: J. Hadžiahmetović
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Fudbalski savez Republike Srpske i Fudbalski savez Srbije planirali su odigravanje prijateljske utakmice u augustu u Banjoj Luci. Međutim, FIFA i UEFA prebacuju odgovornost jedna na drugu kada je riječ o odobravanju ove utakmice.

U proteklih nekoliko dana, glavna sportska tema u Srbiji i RS-u je odigravanje spomenute utakmice. Srbijanski mediji već su napravili potencijalni sastav reprezentacije bh. eniteta.

Tako navode da će selekciju RS-a voditi pomoćni trener Borussije Dortmund Željko Buvač, a u prvom sastavu se nalaze Asmir Begović, Ognjen Vranješ, Vule Trivunović, Neven Subotić, Branimir Bajić, Gojko Kačar, Zdravko Kuzmanović, Miroslav Stevanović, Marko Marin, Zvjezdan Misimović i Zlatan Ibrahimović.

S druge strane, u entitetskom savezu još uvijek nije zasjedao izvršni odbor, tako da je ime potencijalnog selektora još uvijek nepoznato, a samim tim nisu poznati ni pozvani igrači. No, sigurno je da mnoga gore navedena imena neće zaigrati u dresu RS-a.

Na upit portala Klix.ba da li će odobriti odigravanje ove utakmice, u krovnoj evropskoj fudbalskoj instituciji (UEFA) rekli su nam da su prijateljske utakmice u nadležnosti FIFA-e.

Iz Međunarodne fudbalske asocijacije (FIFA) odgovorili su nam da su ih iz dva državna saveza, bh. i srbijanskog, upoznali o augustovskim planovima. Međutim...

"Pošto je to prijateljska utakmica koja uključuje samo jednu konfederaciju, UEFA je ta koja je treba odobriti. FIFA je samo obaviještena", kazali su nam u Međunarodnoj fudbalskoj asocijaciji.

Podsjetimo, inicijativu za odigravanje navedene utakmice pokrenuli su u bh. entitetskom savezu, nakon čega je zahtjev za odobravanje stigao i na adresu Fudbalskog saveza BiH.

Nakon što je Izvršni odbor krovne kuće bh. fudbala jednoglasno odobrio odigravanje, u FSRS su punom parom krenuli u organizaciju prijateljske utakmice.

Kako sada stvari stoje, u narednim danima bi iz Nyona i Ciriha mogao stići hladan tuš kada je riječ o susretu ovih dviju selekcija.