{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


NGG "Za Čelik" traži usvajanje novog Statuta za povratak Čelika na puteve stare slave

Klix.ba
8.3.2015. u 20:24
23
46
NGG "Za Čelik" traži usvajanje novog Statuta za povratak Čelika na puteve stare slave
23
NGG "Za Čelik" traži usvajanje novog Statuta za povratak Čelika na puteve stare slave
Neformalna grupa građana "Za Čelik" prije nekoliko dana u Zenici je prezentirala svoj program gdje sa učešćem simpatizera NK "Čelik" žele vratiti zeničkog premijerligaša na staze stare slave.
Kako su istakli problemi postoje i ne mogu se preko noći riješiti, ali uz jasnu strukturu rada se nadaju da će se situacija u klubu popraviti te da će Čelik ponovo biti uspješan klub.

"Naravno, moramo biti realni i shvatiti da su dugovi za naše uslove veliki i da se pretrpljena šteta, u tom veoma dugom vremenskom periodu, ne može sanirati preko noći. Vjerujemo da bi se preduslovi za napredak mogli ostvariti u srednjoročnom periodu, ali to podrazumjeva kvalitetan i naporan rad svih klupskih struktura, određenu pomoć grada Zenice, a strpljenje i podršku njegovih navijača i simpatizera", stoji u viziji NGG "Za Čelik".

Članovi grupe "Za Čelik" su Skupštini NK Čelik dostavili i novi Statut koji će prema njihovim riječima biti dosta efikasniji od već postojećeg, a Skupština kluba ima rok od 30 dana da sazove sjednicu i usvoji novi Statut.

"Smatramo da je trenutno ustrojstvo kluba, bazirano na aktuelnom statutu, neefikasno, tromo, netransparentno i nedemokratično i kao takvo prepreka bilo kakvom razvojnom procesu u klubu. Klub se u potpunosti otuđio od svoje zajednice ne pokazujući razumijevanje za zahtjeve navijača i simpatizera kluba da isti bude dostupniji po pitanju bitnih informacija, kao i za postepeni upliv svježih ideja i novih ljudi u njegove strukture", navode "Za Čelik" u pismu Skupštini NK Čelik.

Ukoliko novi Statut bude usvojen, bit će uspostavljen stabilizacijski period od dvije godine u kojem će mandat Upravnog odbora traje dvije, umjesto četiri godine, a odmah će biti obavezna i sprovedba velike revizije finansijskog stanja u klubu i restruktuiranje dugova.

Kako su istakli iz ovog neformalnog udruženja građana sa novim statutom stanje će se "resetovati na nulu, što podrazumijeva: prestanak rada Skupštine u trenutnom sazivu, Nadzorni odbor, Upravni i Menadžment radit će po "starom principu" do Skupštine po novom statutu.

Također, sa novim principom članstva, svakoj osobi se omogućava da bude član kluba, a čitav Statut napravljen je po uvidu na najuspješnije evropske sisteme sportskih klubova.

"Prijedlog novog statuta NK Čelik Zenica je baziran na članskom "socios" modelu, tj. "1 član - 1 glas" gdje bi svaki punoljetni član kluba automatski bio član najvišeg tijela kluba - Skupštine NK Čelik Zenica. Svaki član kluba bi na taj način imao priliku da bira i bude biran od strane drugih članova kluba. Ovakav pionirski pristup upravljanju jednim sportskim klubom bi bio prvi te vrste u Bosni i Hercegovini, a isti je već u primjeni u Njemačkoj, Španiji, Švedskoj, Portugalu i odnedavno i nekim engleskim klubovima", kazali su iz NGG "Za Čelik".

Više informacija o Statutu i planovima NGG "Za Čelik" možete pročitati na njihovoj oficijelnoj stranici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: