Dueli Kupa Njemačke
117

Nezaustavljivi Tabaković izbacio Mainz iz Kupa; Bayern doživio prvorazrednu sramotu

D. P.
Novi golovi Tabakovića (Foto: Hertha BSC)
Novi golovi Tabakovića (Foto: Hertha BSC)
Večeras je odigrano nekoliko zanimljivih utakmica u Kupu Njemačke, a izdvajaju se poraz Bayerna i eliminacija iz Kupa od trećeligaša Saarbruckena te nastavak impresivne forme budućeg reprezentativca BiH Harisa Tabakovića.

Tabaković blista otkako je dres Austrije Beča zamijenio onim Herthe iz Berlina, a osim u popularnoj Cvajti, danas je zablistao i u Kupu Njemačke protiv ekipe iz elitnog ranga njemačkog nogometa.

Hertha je slavila rezultatom 3:0 protiv Mainza i tako izborila osminu finala Kupa, a Tabaković je postigao dva gola i sasvim sigurno ponijet će epitet igrača utakmice.

Budući reprezentativac BiH, koji će se naći na novom spisku selektora Save Miloševića, pogodio je u 50. minuti s bijele tačke, a onda i u 61. minuti za konačnih 3:0. Za domaćina je još jedan gol dodao Fabian Reese.

To su za Tabakovića 10. i 11. golovi ove sezone, a ima i tri asistencije. Ubojit je bio i u prošloj sezoni austrijske Bundeslige kada je završio na drugom mjestu liste strijelaca i nema dileme da će biti napadačko osvježenje u ekipi Zmajeva već na narednom spisku.

Bayern šokirao navijače

Istovremeno, Kup Njemačke donio je prvorazrednu senzaciju. Bayern je ispao iz Kupa od trećeligaša Saarbruckena i to nakon što je imao vodstvo rezultatom 1:0.

Thomas Muller je doveo Bavarce u vodstvo na gostovanju Saarbruckenu, ali je Patrick Sontheimer pogodio za 1:1 u finišu prvog dijela. U šestoj minuti nadoknade potpuni šok za goste i gol Marcela Gausa kojim je Saarbrucken slavio rezultatom 2:1 i prošao u osminu finala.

Njemački kup, svi rezultati:

Borussia Dortmund - Hoffenheim 1:0

Freiburg - Paderborn 1:3

Kiel - Magdeburg 3:4 (Nakon penala)

Sandhausen - Bayer Leverkusen 2:5

Hertha - Mainz 3:0

Saarbrucken - Bayern 2:1

Viktoria Koln - Eintracht Frankfurt 0:2