Stadion Pecara
19

Nezadovoljstvo u Širokom Brijegu: Trebali zaigrati na novom terenu, a tek počeli pripremni radovi

G. Š.
Infrastrukturni radovi na stadionu NK Široki Brijeg i potpuna rekonstrukcija terena na stadionu Pecara vrijedni preko 2,5 miliona KM trebali su biti završeni prošle godine, ali se tek krenulo s pripremnim radovima za postavljanju hibridnog travnjaka.
Informaciju o početku pripremnih radova objavio je bh. premijerligaš iz Širokog Brijega, koji je već trebao zaigrati na svome terenu, ali će domaće utakmice igrati gostujući na stadionu Mokri Dolac u Posušju.
Foto: N.K. Široki Brijeg
Foto: N.K. Široki Brijeg

Početkom radova koji je ozvaničen 9. septembra, kad je počelo uklanjanje starog travnjaka, je navedeno kako je rok za okončanje radova 75 dana, ali taj rok je davno pribijen, što je izazvalo nezadovoljstvo Širokobriježana te čak bilo i tema Gradskog vijeća Grada Širokog Brijega.

Foto: N.K. Široki Brijeg
Foto: N.K. Široki Brijeg

Iako je konstatovano da je kašnjenje radova uzrokovano vremenskim prilikama, vijećnici su postavili pitanje odgovornosti te ukazali na činjenicu da premijerligaš iz Širokog Brijega zbog probijenih rokova ima ogromne gubitke na svim poljima od financijskih do rezultatskih.

Smatraju da je izvođač radova trebao predvidjeti i uračunati vremenske prilike za period za koji je potpisao ugovor te podsjetili da svugdje u svijetu zbog kašnjenja sa radovima odgovorni plaćaju penale pa smatraju da tako treba biti i u ovom slučaju.

Podsjetimo da se radovi izvode u okviru druge faze projekta "Potpuna rekonstrukcija glavnih terena na stadionima Premijer lige BiH", a većim djelom se financirana novčanim sredstvima iz UEFA-e i Nogometnog saveza BiH, dok dio financijskih troškova pokrivaju klub i Grad Široki Brijeg.

Vrijednost ukupnog projekta je preko 1,3 miliona eura, odnosno 2,5 miliona KM, a širokobriješki klub koji je prošle godine slavio 75 godina postojanja nadao se kako će na veliki jubilej imati stadion u novom ruhu.

Međutim, nakon uklanjanja velike količine zemlje, jučer se počelo tek s pripremnim radovi za postavljanje cijevi za odvodnju vode s terena, što je jedan od osnovnih uslova, prije poravnavanja terena, za postavljanje hibridnog travnjaka.

Modernizacijom širokobriješkog stadiona očekuje se da će klub također u južnoj tribini pripremiti VAR sobu s obzirom na činjenicu da će se ta tehnologija od sljedeće sezone primjenjivati u Wwin Ligi BiH.

Veliki infrastrukturni zahvat će bez sumnje imati ogromni značaj za širokobriješki klub, njegove navijače, lokalnu zajednicu te infrastrukturnu sliku sportskih priča u Zapadnohercegovačkom kantonu.