Prije tačno 11 godina
302

Nezaboravna noć u Genku: "Rođenje" Zmajeva i dan kada je Džeko postao Dijamant

K. H.
Trenutak kada je Edin Džeko postigao pogodak protiv Belgije (Genk, 2009. godina) (Foto: AFP)
Trenutak kada je Edin Džeko postigao pogodak protiv Belgije (Genk, 2009. godina) (Foto: AFP)
Prije tačno 11 godina nogometna reprezentacije BiH pobijedila je Belgiju u Genku rezultatom 4:2 u jednoj od najboljih utakmica u historiji Zmajeva, a tu noć pamtit ćemo i po "rođenju" Dijamanta Edina Džeke koji će kasnije postati najbolji strijelac u historiji reprezentacije.

Bio je to susret 5. kola grupe 5 kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoafričkoj Republici, a Zmajevi predvođeni Miroslavom Ćirom Blaževićem s klupe ostvarili su veliku pobjedu protiv favorizovane Belgije i tako napravili veliki korak ka tada historijskom uspjehu.

Strijelci za našu reprezentaciju u Genku bili su Džeko, Jahić, Bajramović i Misimović, dok su golove za Belgiju postigli Dembele i Sonck. Između nekoliko fenomenalnih poteza s tog meča, što golovi Bajramovića i Misimovića svakako jesu, našoj javnosti najupečatljiviji bio je pogodak Edina Džeke iz sedme minute kada je doveo naš tim u vodstvo.

Edin je nakon jedne akcije primio loptu na lijevoj strani, a onda fantastičnim udarcem pogodio suprotne rašlje domaćeg golmana i izazvao erupciju oduševljenja velikog broja naših navijača koji su ispunili stadion u Genku.

U sjećanju ostaje i proslava legendarnog komentatora Marjana Mijajlovića koji je zajedno s Vedadom Ibiševićem prenosio dešavanja iz Genka te čuvena izjava nakon Džekinog pogotka "Dijamantu" kojom je bh. napadaču dao nadimak koji će se i 11 godina poslije koristiti.

Noć u kojoj su rođeni Dijamant i Zmajevi zauvijek će ostati u lijepom sjećanju svih onih koji su bili na stadionu ili gledali susret putem malih ekrana, a kasnije naša reprezentacije nije uspjela ostvariti plasman na Svjetsko prvenstvo jer smo u baražu doživjeli poraz od Portugala.