Odličan plasman
371

Neymarov brat navijao za BiH na svjetskom finalu turnira Neymar Jr's Five

Klix.ba
Ekipa Linex iz Sarajeva plasirala se među osam najboljih u Brazilu na svjetskom finalu nogometnog turnira Neymar Jr's Five.

Ekipa Linex iz Sarajeva osvojila je u maju prvo mjesto u velikom bh. finalu svjetske serije Nymarovih turnira i izborila plasman u Brazil gdje je prije nekoliko dana predstavljala BiH u konkurenciji 53 zemlje na svjetskom takmičenju. Ostvarili su sjajan rezultat plasiravši se među osam najboljih, a na putu ka polufinalu zaustavila ih je ekipa iz Angole. Za Linex su nastupali Emir Omerhodžić (kapiten), Emir Kustura, Bekir Kustura, Miloš Đukić, Kerim Iriškić, Renato Čilić i Sead Kapetanović.

Kapiten tima Omerhodžić je istakao kako su dojmovi sjajni sagledavajući kompletan utisak.

''Nalazili smo se u grupi G s predstavnicima Irske, Australije, Hong Konga, Portugala i Italije. Bili smo prvi u toj fazi nadmetanja. Sve smo pobijedili osim tima koji je dolazio iz Italije. Igrali su tvrdo sa svojom poznatom odbranom. S obzirom da smo promarširali grupom i imali gol razliku 16:1 naredni dan odmjerili smo snage s ekipom iz Grčke u šesnaestini finala. Bio je izuzetno težak meča, ali smo uspjeli slaviti rezultatom 1:0. Naredni rival dolazio je iz Egipta, a mi smo na kraju bili bolji s uvjerljivih 5:0. I onda smo stali u četvrtfinalu, izgubili smo od ekipe iz Angole 3:1. Bez dvojbe, bolja smo ekipa od njih, ali se taj dan lopta okrenula protiv nas. Na čitavom turniru primili smo samo četiri gola, ali onaj faktor koji je uvijek potreban u fudbalu je – sreća. Kada vam ona okrene leđa, ne pomaže ni znanje'', izjavio je Omerhodžić.

Timovi su imali po pet igrača, a utakmice su trajale po 10 minuta. Ekipa koja primi gol, ostajala je sa igračem manje. Emir dodaje kako mnogi učesnici turnira nisu nikada čuli za Bosnu i Hercegovinu. Ipak, nakon takmičenja situacija se promijenila.

''U Brazilu smo pričali iz koje zemlje dolazimo, a mnogi su slijegali ramenima kada su čuli za Bosnu i Hercegovinu. Dakako, mnogi nisu znali odakle smo, osim nekih evropskih zemalja. No, kada smo odlazili svi su znali za BiH. Vidjeli su ko smo i šta smo. Poslije Brazila imali smo i najviše navijača, ljudi su imali simpatije prema nama zbog humora i šarma. Čak je i Neymarov brat navijao za nas. Zvijezdu Barcelone koja je i organizator ovog turnira nažalost nismo upoznali, ali smo ga vidjeli. Iskustva su nezaboravna, za mene najboljih sedam dana mog života'', rekao je Omerhodžić, koji je bio i prvi strijelac svoje ekipe sa sedam postignutih golova.

Miloš Đukić je naglasio kako će putovanje ekipe do Brazila i nazad ostati nezaboravno za cijeli tim.

''To se pamti, to se ne zaboravlja. Do Zagreba smo putovali u kombiju i već tu je počelo stvaranje dobre klime. Potom smo preko Ciriha otputovali u Sao Paulo gdje nas je dočekala nešto niža temperatura. Nakon odmora s pojedinim ekipa prebacili smo se do Santosa. Prvi dan smo bili slobodni i razmijenili smo mišljenje s drugim ekipama na plaži. Već je tu počelo prepucavanje ko je bolji. Družili smo se puno s ekipom iz Austrije koja je bila sastavljena od igrača s Balkana. Sve u svemu, bilo je uzbudljivo'', podvukao je Đukić.

Prošle godine našu zemlju predstavljala je ekipa Hjumanga Danga iz Tuzle, koja se plasirala među 16 najboljih. Ove godine napravljen je korak više, a Bekir Kustura smatra kako je njegova ekipa s ponosom predstavila BiH. U svakoj utakmici igrali su s željom da budu bolji i ostvare uspjeh.

''Ljestvicu smo podigli još više. Kolege iz Tuzle su prošle godine eliminisani u osmini finala, a mi u četvrtfinalu. Možda ćemo naredne godine, ako se plasiramo, još više pomjeriti granicu. Kada pogledate ko je bio među osam najboljih vidite da smo bili bolji od Njemčke i Brazila. Na kraju su vrh dotakli Rumuni koji su u finalu savladali Engleze. Ovo je specifično takmičenje i odlučuju finese. Mi nismo vježbali penale, a čak smo u prvom meču imali dosuđen kazneni udarac koji nismo iskoristili. No, slavili smo protiv Hong Konga 5:0 i nije puno utjecao taj neiskorišteni penal na rezultat'', kazao je Kustura.

Kustura je otkrio strategiju ekipe Linex koja ih je vodila do dobrog rezultata.

"Težili smo da čuvamo loptu, da protivnik ganja nas. Trudili smo se da budemo hladne glave i držimo igru pod našom kontrolom. Kada smo poveli 1:0 držali smo spoznaju da je i to dovoljno za pobjedu'', dodao je Bekir.

Ekipa iz Sarajeva uzdala se u znanje, hrabrost i motiv. To ih je vodilo do plasmana među osam najboljih na planeti. Sead Kapetanović ispričao je i jednu anegdotu.

''Kada smo bili u Zagrebu čekali smo let i prošetali smo gradom. Potom smo otišli na bazen da se opustimo i tamo smo uočili mali teren sa vještačkom travom i golove. Odlučili smo da se zagrijemo i pokažemo Hrvatima kako se igra. Igrali smo bosi na plastičnoj podlozi. Zbog velikih vrućina zaradili smo plikove na nogama. Kada smo došli u Brazil, jedva smo hodali. Mnogi nisu vjerovali da ćemo moći zaigrati za naš tim. No, uspjeli smo to sanirati, a pomagale su nam i Brazilke. Plasirali smo se među osam najboljih, ali smo nakon utakmica u grupnoj fazi bili i prvi favoriti turnira. Igrali smo najljepši fudbal, ali nismo imali sreće. Protiv ekipe iz Angole smo imali zicer kod rezultata 0:0, nismo dali gol i kasnije smo poraženi'', rekao je Kapetanović.

Emir Kustura smatra da je ekipa iz Rumunije igrala najbolja i da je zasluženo dotakla vrh na svjetskom turniru.

''Igrali su izuzetno dobro, čak bih rekao slično nama. Da smo se sastali s njima u finalu, bio bi to zanimljiv okršaj. Dojam nakon svega je zaista sjajan. Ako bih birao od 1 do 10, dao bih ocjenu 11. Sve je bilo na vrhunskom nivou i ovo treba doživjeti'', zaključio je Emir.