Namjeravao je podržati
3

New York Times: Predsjednik FIFA-e Gianni Infantino je umiješan u projekt Superlige

D. B.
Gianni Infantino (Foto: EPA-EFE)
Gianni Infantino (Foto: EPA-EFE)
New York Times piše da su predstavnici FIFA-e razgovarali s osnivačima kontroverzne Superlige o "odobravanju" ovog takmičenja.

Superliga je propala nedugo nakon što su ju je osnovalo 12 klubova u aprilu, a razlog su mnogobrojne kritike i protesti navijača, klubova i političara zbog kojih se većina osnivača povukla.

Predsjednik La Lige Javier Tebas tvrdi da je iza projekta Superlige stajao predsjednik FIFA-e Gianni Infatino, a New York Times piše da je bio upoznat s planom te da se upustio u razgovore nakon kojih bi svjetska nogometna organizacija pružila podršku novom takmičenju.

FIFA se kasnije pridružila onima koji su osudili takmičenje i "uništili" projekt, a UEFA je postigla dogovor s devet od 12 klubova osnivača Superlige.

Juventus, Real Madrid i Barcelona bi mogli biti kažnjeni strožijim sankcijama zbog umješanosti u Superligu.

FIFA je u konačnici izdala saopćenje u kojem je navela da neće podržati "zatvorenu evropsku ligu", da je neće priznati, a zaprijećeno je i izbacivanjem zemalja sa Svjetskog prvenstva.

Ovakav potez FIFA-e je navodno šokirao osnivače Superlige koji tvrde da je Infantino popustio pod pritikom predsjednika UEFA-e Aleksandera Čeferina.