Gdje je granica ovog tima
22

Nevjerovatni Xabi Alonso s Leverkusenom srušio "nedodirljivi" evropski rekord

D. P.
Xabi Alonso piše historiju Bayera (Foto: EPA-EFE)
Xabi Alonso piše historiju Bayera (Foto: EPA-EFE)
Španski stručnjak Xabi Alonso već je proslavio osvajanje titule prvaka Njemačke, a sinoć je uspio srušiti rekord Juventusa od prije 12 godina.

Leverkusen je uspio prekinuti dominaciju Bayerna, koja je trajala 11 godina, te prvi put u svojoj historiji osvojiti titulu prvaka Njemačke. Također, ekipa se nalazi u finalu Kupa Njemačke te u polufinalu Evropske lige, tako da bi bajkovita sezona mogla završiti na još ljepši način za Apotekare s dva ili tri trofeja.

No, nije samo to dostignuće po kojem će se pamtiti ova sezona Leverkusena. Ekipa predvođena sjajnim Xabijem Alonsom uspjela je nanizati 44 utakmice u svim takmičenjima bez poraza.

Sinoć je njemački tim u finišu utakmice izbjegao poraz od West Hama na gostovanju u Evropskoj ligi i to je utakmica kojom je srušen rekord od najviše duela bez poraza u svim takmičenjima za klubove iz najjačih pet evropskih liga.

Tako su srušili rekord kojeg je držao Juventus od maja 2011. do maja 2012. godine pod vodstvom Antonija Contea. Tada je Juventus nanizao 43 utakmice bez poraza u svim takmičenjima, a rekord se činio nedostižnim.

Leverkusen se sada može posvetiti finalu Kupa Njemačke u kojem će igrati protiv Kaiserslauterna, dok će u polufinalu Evropske lige igrati protiv Rome.