S dva različita kluba
6

Nevjerovatna situacija u Premiershipu: Isti igrač ispada i ulazi u ligu istovremeno?

D. P.
Gelhardt u duelu protiv Chelseaja ranije tokom sezone (Foto: EPA-EFE)
Gelhardt u duelu protiv Chelseaja ranije tokom sezone (Foto: EPA-EFE)
Mladi engleski nogometaš Joe Gelhardt mogao bi ući u historiju kao prvi nogometaš koji je u jednoj sezoni ušao i ispao iz iste lige.

Da, dobro ste čuli. Nogometaš Leedsa, koji je igrao značajnu ulogu u klubu iz Yorkshirea u prvom dijelu sezone, tokom januara prešao je u Sunderland na posudbu i tu se nametnuo kao odlično rješenje.

Dok je za Leeds odigrao 15 utakmica u prvom dijelu sezone, za Sunderland je u drugom dijelu već upisao 18 nastupa. Situacija je sljedeća.

Njegov matični Leeds, s kojim još uvijek ima ugovor i gdje se vraća tokom ljeta, na pragu je ispadanja iz Premier lige. Ekipi Sama Allardycea bit će potrebno čudo da se izbori opstanak, posebno zbog teškog rasporeda u posljednja tri kola.

S druge strane, ekipa u kojoj igra na posudbi - Sunderland izborila se za ulazak u play-off kroz kojeg je moguće izboriti promociju u Premier ligu. Tu ga čeka polufinale protiv Lutona, a onda i potencijalno najskuplja utakmica u svijetu nogometa, finale play-offa Championshipa na Wembleyu.

Tako bi Gelhardt mogao u istoj sezoni ući i izaći iz Premier lige. Vjerovatno su i kod mladog napadača pomiješane emocije jer se klub s kojim ima ugovor nalazi na pragu ispadanja iz lige, no on igra za klub koji je nadomak ulaska u Premier ligu.

Ovaj slučaj neodoljivo je podsjetio na kultnu priču Ritchieja De Laeta iz 2015. godine, koji je na bizaran način postao prvak dvije različite lige. Osvojio je Premier ligu kao igrač Leicestera, ali i Championshipa s Middlesbroughom gdje je drugi dio sezone proveo na posudbi. U oba kluba ispunio je potrebni broj utakmica kako bi dobio medalje.