Pet kola do kraja
86

Nevjerovatan finiš sezone i povratak kvalitetnog nogometa na terene u Seriji A

Piše: K. Hadžić
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Manchester City će u nedjelju na Etihadu protiv Swanseaja proslaviti titulu prvaka, PSG i Bayern su već osvojili naslove u Francuskoj i Njemačkoj, a do kraja sezone Barcelona će u Španiji pokušati bez poraza doći do šampionskog podija. Pet kola prije kraja prvenstva u Italiji, posljednjoj iz grupe "Lige petice", ništa nije odlučeno. Nogomet u Seriji A opet diše punim plućima.

Ako, ipak, nogomet na Čizmi posmatrate kroz prizmu onoga što je nekada bio, griješite. Afera "Calciopoli", koja nikada do kraja nije pronašla sve krivce i učesnike, ostavila je možda i najopipljiviji dokaz koliko nogomet u jednoj državi može izgubiti na popularnosti, bitnosti i važnosti, a od ove sezone, kroz fenomenalnu završnicu prvenstva koje se bliži kraju i nastupu klubova na evropskoj sceni, čini se da kroz Italiju počinju puhati neki potpuno novi vjetrovi.

Potpuna ekspanzija i eksplozija, što bi i zvanično trebalo označiti povratak Talijana u vrh evropskog nogometa, ipak bi se trebala dogoditi u nekim narednim sezonama, prvenstveno s povratkom istinskog takmičarskog duha koji već godinama tek na trenutke zasija, kao i dodatnim ulaganjima, poučeni svim lekcijama koje su kroz prethodne godine na svojoj koži imali priliku naučiti talijanski timovi dovodeći nedovoljno kvalitetne igrače.

Nedvojbenu razliku u kvaliteti igrača i kompletne lige u odnosu na neke prethodne sezone najlakše je uočiti u samim rosterima vodećih i najjačih ekipa u Seriji A, pri čemu svi "polovnjaci" i hrpa igrača koja ulazi u uži izbor za nekada važnu, ali u suštini sramnu "Zlatnu kantu", svoj hljeb zarađuju u klubovima koji svoj položaj na tabeli u idealnim uslovima pronalaze na sredini tabele. Nekada prvotimci najjačih timova s Apenina sada nose dresove znatno slabijih klubova, a na njihovo mjesto stigli su puno bolji nogometaši.

Borba za titulu i plasman u Ligu prvaka

Modernizacijom nogometa koju UEFA već godinama provodi, klubovi iz Italije dobili su četiri mjesta koja direktno vode u grupnu fazu Lige prvaka, a koliko je plasman u najelitnije nogometno takmičenje već sljedeće sezone važan, najbolje se oslikava u "mrtvoj trci" Rome i Lazija s Interom, gdje pet kola prije kraja rimski klubovi imaju samo jedan bod više od Nerazzurra.

No, ono što ove godine možda u potpunosti može promijeniti budućnost nogometa u Italiji, ipak je borba za Scudetto i titulu prvaka koju već šest sezona uzastopno osvaja Juventus. Do sedme uzastopne titule prvaka pokušat će doći ispred Napolija koji je već u januaru odlučio da ga ne zanima igranje u Kupu Italije i Evropskog ligi, posvetivši svu pažnju domaćem prvenstvu, a veliki derbi koji će u odučiti prvaka igra se u nedjelju na Juve Areni.

Pet kola prije kraja prvenstva Stara dama ima četiri boda više od Napolija, a do kraja ove sezone očekuje ih gostovanje kod Rome u Rimu i Intera na Giuseppe Meazzi, dok će ekipa Maurizija Sarrija pored gostovanja u Torinu imati težak zadatak kod Fiorentine u Firenzi. Ukoliko ostvare pobjedu i uspiju doći na jedan bod, Napolitanci se s razlogom mogu nadati tituli prvaka znajući koliko će međusobni duel protiv Juventusa biti važan i za Romu i za Inter. Lazio, koji se također bori za plasman u Ligu prvaka, svoj meč protiv Stare dame izgubio je u posljednjoj minuti kada je Dybala šokirao Olimpico.

Tu ipak ne završava borba za evropska takmičenja s obzirom na to da su Milan, Atalanta, Sampdorija i Fiorentina pozicionirani od šeste do devete pozicije, a razlika između ovih klubova iznosi samo tri boda. Rossoneri će do kraja prvenstva pokušati osvojiti Kup Italije gdje u finalu igraju protiv Juventusa, te na taj način spasiti izuzetno lošu sezonu u kojoj je Gennaro Gattuso možda malo i prekasno preuzeo velikana sa San Sira.

Čak tri od četiri ekipe iz vodeće četvorke (Juventus, Napoli i Lazio) postigle su preko 70 pogodaka nakon 33 odigrana kola, a jedini tim iz vrha koji nije uspio ponoviti prošlogodišnju efikasnost je Roma, što se osjetno vidi na statistici Edin Džeke koji ima samo 14 postignutih golova.

Za Vučicu je najbitnije da su popravili prijeko potrebno igru u odbrani, a plod takvog načina igranja jeste plasman u polufinale Lige prvaka bez ijednog primljenog pogotka na domaćem terenu. Roma je nedavno porazila Barcelonu rezultatom 3:0, a da takav rezultat nije iznenađenje, pokazali su u grupnoj fazi gdje su izbacili Atletico Madrid, porazili Chelsea s 3:0 i protiv Šahtara koji također nije postigao pogodak na Olimpicu. Plod fenomenalne igre na evropskoj sceni Roma će ipak ubrati tek sljedeće sezone kada će na raspolaganju imati sav zarađeni novac, zahvaljujući kojem prvenstveno neće morati prodavati svoje najbolje igrače, a u svoj tim moći će dovesti provjerene igrače svjetskog kalibra s kojima će napokon pokušati osvojiti Seriju A.

Borbu za opstanak na svojoj koži osjetio Juventus

Ekipa Beneventa zbog stila koji preferira, ali i svega što ih je snašlo u teškoj prvoj sezoni u društvu najboljih, već sada se oprostila od nastupa u Seriji A i naredne godine, a sigurno je da će pogodak njihovog golmana protiv Milana, u posljednjoj minuti 15. kola, kojim su osvojili tada tek prvi bod, biti dio uvodne špice koja će naredne godine biti uvertira za utakmice u Calciju. Sa samo 14 osvojenih bodova, Benevento se neće boriti za opstanak u posljednjih pet kola.

Koliko je svaki bod u ovoj sezoni važan, možda je na svojoj koži i najbolje osjetio Juventus, u trenucima kada su sa pobjedama mogli faktički završiti neizvjesnost oko titule prvaka, no gostovanja Stare dame kod SPAL-a i Crotonea koji vode mrtvu trku za opstanak u društvu najboljih, nisu završila pobjednički, što je Napoli objeručke prihvatio i pokušat će pobjedom u nedjelju znatno povećati svoje šanse za titulu prvaka.

Torino, Bologna i Genoa već sada su osigurale opstanak u društvu najboljih, a barem još jedna pobjeda potrebna je Sassuolou, Udineseu i Cagliariju kako bi stiglo do nedostižnih 36 bodova. Ekipa Udinesea, čiji je još uvijek član bh. reprezentativac Riad Bajić, upisala je deset uzastopnih poraza u Seriji A i ukoliko napuste društvo najboljih, mogli bi biti jedni od najvećih gubitnika u kompletnoj Evropi.

Pet kola prije kraja, Crotone ima 28 bodova, a jedan više zahvaljujući kome se nalazi iznad zone ispadanja ima SPAL. SPAL je remizirao na čak posljednjih šest utakmica s gol-razlikom 3:3, a u opasnoj zoni još se nalaze Chievo i Cagliari koji imaju 31, odnosno 32 boda.

Na kompletnu trenutnu situaciju u Italiji možda je u pravom trenutku stigao i veliki neuspjeh reprezentacije koja se nije uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo u Rusiji, a nakon čega će sigurno doći do prijeko potrebne smjene generacije i nekih novih, mladih igrača, koji predstavljaju budućnost Italije.