Nogomet
8

Neugodni i uporni Irci: Begović i stative spašavali Zmajeve 2012. godine

Piše: A. Džano
Utakmica Irska - BiH (2012. godina) (Foto: EPA)
Reprezentacije Irske i Bosne i Hercegovine sastajale su se do sada samo jednom, a u toj utakmici Zmajevi su imali mnogo sreće i mogli su biti zahvalni prvom golmanu reprezentacije Asmiru Begoviću što nisu doživjeli debakl.

Utakmica je odigrana 26. maja 2012. godine, a Irska je slavila 1:0 golom Shanea Longa.

Bio je to prijateljski meč kojim su se Irci pripremali za Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini.

BiH je tada istrčala u ovom sastavu: Begović, Mujdža, Lulić, Jahić, Pandža, Rahimić, Medunjanin, Misimović, Pjanić, Ibišević i Džeko.

Za Irce su nastupili: Westwood, McShane, Dunne, St. Ledger, Ward, Duff, Whelan, Gibson, McClean, Keane, Doyle.

Irska je u ovoj utakmici stvorila niz šansi a cijelim tokom meča isticao se Asmir Begović koji je imao nekoliko sjajnih intervencija. Irci su i dva puta pogađali okvir gola Zmajeva.

Zanimljivo je da su u šesnaesterac našeg tima uporni Irci uputili čak 26 ubačaja, a upravo je jedan od tih rezultirao pogotkom.

U okvir gola Zmajeva Irci su šutirali sedam puta, dok su naši reprezentativci imali dva udarca.

Kada je riječ o ostalim statistikama, Irci su imali veliku uspješnost u dodavanjima (82 posto), kao i startovima (69,6 posto).

Koliko su Irci i danas ozbiljna i neugodna reprezentacija, dovoljno govori rezultat nedavno odigrane kvalifikacijske utakmice protiv aktuelnog svjetskog prvaka. Naime, Irska je početkom oktobra ove godine slavila u Dublinu 1:0 protiv Njemačke.