Prijateljske utakmice
1

Neugodan poraz Nijemaca, Španija slavila

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Favoriti predstojećeg Evropskog nogometnog prvenstva, Nijemci i Španci, odigrali su u subotu prve prijateljske dvoboje tokom priprema za Euro na švicarskom tlu.

Dok su Španci bez Barceloninih, Chelseajevih i reprezentativaca iz Athletic Bilbaa svejedno u St. Gallenu pobijedili Srbiju 2-0, Nijemci su u Baselu teško stradali od Švicaraca izgubivši 5-3.

Španci nisu blistali, ali su odradili posao, i to preko rezervista u drugom poluvremenu.

Betisov 25-godišnji veznjak Beñat krasnom je dugom loptom u 64. minuti proigrao Jesusa Navasa, a Sevillino desno krilo još ljepše, iz uklizavanja krasnim centaršutem s desnog krila, na drugoj stativi pronašlo strijelca Adriana Lopeza, mladog napadača madridskog Atletica, koji je glavom matirao srbijanskog golmana Kahrimana.

Na 2-0 je rezultat u 74. minuti postavio Malagin veznjak Santi Cazorla realiziravši nepostojeći 11-erac na Adrianu Lopezu.

Kad smo već kod Cazorle, spomenimo njegov fantastičan pokušaj loba duboko iz vlastite polovice terena u 26. minuti. Bio je zamalo neprecizan nakon što je već svladao Kahrimana.

Recimo da je Atleticov defanzivac Juanfran postao prvi igrač madridske ekipekoji je zaigrao za reprezentaciju od Pabla Ibañeza 2008. godine. Adrian Lopez ušao je u nastavku.

Na klupi srbijanske reprezentacije debitovao je Siniša Mihajlović, koji je izveo eksperimentalni sastav: propustio je zvati Miloša Krasića, Zdravka Kuzmanovića, Nenada Milijaša, Milana Jovanovića, Miralema Sulejmanija i Nikolu Žigića.

Za Špance su nastupili: Casillas – Juanfran, Ramos, Albiol, Jordi Alba – Navas, Bruno, Xabi Alonso, Cazorla – Soldado, Negredo (još su igrali: David Silva, Adrian, Beñat, Dominguez, Monreal, Javi Garcia).

Prije tri mjeseca njemačka je reprezentacija odigrala očajnu utakmicu protiv Francuske u Bremenu izgubivši 2-1. U subotu u Baselu ponovno odbrana ekipe Joachima Löwa nije pokazala niti malo prisebnosti: Švicarska Ottmara Hitzfelda povela je 2-0 i potom prednost održavala do 5-3. Nijemci su tri put samo smanjivali rezultat.

Prva je tri gola za domaće zabio napadač Bayera iz Leverkusena Eren Derdiyok, sva tri na asistencije klupskog sagrača Teofilija Barnette. Preostali su strijelci za pobjednike bili Lichsteiner i Mehmedi, a za Nijemce Hummels, Schürrle i Reus.

Dva su gola Nijemci primili izravno iz prekida, dva su primili glavom. Izuzetno su loše u zadnjoj liniji igrali Mertesacker, Höwedes, Hummels i Schmelzer, katastrofalno namještajući zaleđa i još gore markirajući švicarske napadače.

Peti gol Švicaraca pao je nakon majstorske, na treningu uigrane akcije iz slobodnog udarca. Nijemci nisu znali gdje su.

Njemačka je sada na dva poraza zaredom. Posljednji se put "Elfu" to dogodilo tokom sezone 2002/03 kada su zaredom u prijateljskim utakmicama (oba puta 3-1) izgubili od Holanđana i Španaca.

Debitant na njemačkom golu Marc Andre ter Stegen prvi je njemački golman koji je u debiju primio više od tri gola. Posljednji nesretnik kojem se to dogodilo davne 1954. godine zvao se Heinrich Kwiatskowski.

Prvi je put također Njemačka pod paskom Joachima Löwa primila u jednoj utakmici više od tri gola. Zadnji se put to dogodilo u prijateljskom srazu protiv Talijana u martu 2006. godine. Slavili su tada Talijani, skorašnji svjetski prvaci, 4-1. Vodio je Nijemce tada još Jürgen Klinsmann.

Također, Eren Derdiyok prvi je igrač koji je Njemačkoj zabio hat-trick od Michaela Owena 2001. godine, kada je Engleska u gostima nadigrala Nijemce 5-1 u kvalifikacijskom dvoboju za SP u Japanu i Koreji.

Nogometaši Makedonije, suparnici Hrvatskoj u predstojećim kvalifikacijama za SP, izvukli su 0-0 na gostovanju kod Portugalaca u Leiriji, dok su sudomaćini Eura, Poljaci, u Klagenfurtu nadigrali Slovake 1-0.

 Prijateljske nogometne utakmice:

Poljska – Slovačka 1-0 (Perquis 30)

Švicarska – Njemačka 5-3 (Derdiyok 21, 23, 50, Lichtsteiner 67, Mehmedi 77 / Hummels 45, Schürrle 64, Reus 72)

Portugal – Makedonija 0-0

Španija – Srbija 2-0 (Adrian 64, Cazorla 64-11m)