Mulalićev nasljednik
53

Nermin Bašić je novi trener FK Željezničar

E. B.
Nermin Bašić (Foto: Adem Ćatić/fkzeljeznicar.ba)
Nermin Bašić (Foto: Adem Ćatić/fkzeljeznicar.ba)
Bivši trener Travnika, Metalleghea, Tuzla Cityja, Gorice i Radomlja Nermin Bašić zvanično je preuzeo klupu FK Željezničar, u koji je došao nakon smjene Edisa Mulalića.

Uprava FK Željezničar i trener Mulalić sporazumno su raskinuli saradnju nakon poraza od Veleža u polufinalu Kupa Bosne i Hercegovine, a rukovodstvo na Grbavici odmah je krenulo u proces pronalaska njegovog nasljednika.

U igri je bilo nekoliko kandidata, a Feđa Dudić je bio prvi izbor čelnika Željezničara. Klub i mladi trener su se dogovorili oko svega, osim oko novca. Željezničar nije mogao ispuniti finansijske zahtjeve koje je Dudić tražio za svoje saradnike i sebe, te su se čelnici Plavih okrenuli drugim opcijama, a izbor je na kraju pao na Bašića (39).

Dvije strane pronašle su zajednički jezik i ovaj Travničanin će u narednom periodu sjediti na klupi FK Željezničar.

Bašić je trenersku karijeru počeo sa samo 27 godina kada je sjeo na klupu Travnika kao privremeno rješenje i upisao pobjedu protiv Slavije u Premijer ligi BiH rezultatom 3:0.

Potom je do kraja sezone bio asistent Husniji Arapović, a potom i Harisu Jaganjcu, da bi već u narednoj sezoni postao šef stručnog štaba. Nakon završetka sezone bio je pola godine bez kluba, a potom je preuzeo Metalleghe iz Jajca kojeg je vodio na 79 utakmica.

Nakon kratke epizode na klupi Tuzla Cityja, sa samo 33 godine je otišao u inostranstvo, tačnije u Sloveniju gdje je vodio Radomlje sezonu i po, nakon čega ga je dovela Gorica.

Poto je otišao u Angolu da bude pomoćnik Draganu Joviću u 1. Augustu, a krajem 2020. godine se vratio u BiH nakon poziva Tuzla Cityja.

U februaru 2021. godine ponovo mu je stigao Jovićev poziv, ovaj put da mu asistira u egipatskom Ismailyju, ali se već na kraju te sezone vratio u Sloveniju, u Radomlje gdje je najprije imao ulogu sportskog direktora, a potom i trenera. Radomlje je napustio na kraju 2022. godine i od tada je bio bez kluba.

Pred Bašićem su sada veliki izazovi - Željezničar je još uvijek u igri za plasman u evropska takmičenja kroz Premijer ligu i Kup BiH, a prihvatio je posao jer, očito, smatra da taj cilj može i ispuniti.