Nogomet
0

Neredi prije i poslije utakmice Žepče - Željezničar

FENA
Dvije osobe iz Zenice D.M. i P.Č. povrijeđene su sinoć oko 20.10 sati od eksplozije naprave koju je na lokalitetu Kamberovića polje u Zenici aktivirao J.Đ., saopćio je MUP Zeničko-dobojskog kantona.

U saopćenju se navodi da su bombu aktivirali navijači FK Željezničar, koji su se magistralnim putem M-17 kretali iz pravca Žepča odakle su se vraćali nakon nogometne utakmice Žepče – Željezničar.

"Operativnim radom na terenu došlo se do saznanja da je eksplozivna naprava bačena od osoba koje su se kretale "golfom A-2." U saradnji s MUP-om SBK-a vozilo je zaustavila patrola PU Kiseljak i slobode je lišeno pet osoba: V.E.(1984.), Đ.E. (1982.), T.M. (1982.), P.A. (1955.), B.K. (1988.). U toku kriminalističke obrade službenici policije su došli do saznanja da je eksplozivnu napravu bacio J.Đ.", saopćeno je iz MUP-a ZDK-a.

U neredima koje su prije i poslije utakmice pravili navijači Željezničara, povrijeđena su četiri službenika policije, od kojih je jedan prebačen na liječenje u Zenicu. Prema saopćenju MUP-a ZDK-a, tri policajca povrijedili su čak i nogometaši Željezničara.

"Pred kraj utakmice jedan navijač Željezničara je preko ograde utrčao u stadion i nasrnuo na golmana Žepča, te mu zadao nekoliko udaraca. Intervenirali su službenici policije s namjerom da istog odstrane sa stadiona. Međutim, reagirali su nogometaši Željezničara, koji su sprječavali službenike policije u vršenju službene radnje i pokušavali da od policije oslobode osobu koja je ušla u stadion. U ovome su se posebno isticali nogometaši s brojevima dresova 2, 3 i 10. Tom prilikom povrijeđena su tri službenika policije, stoji u saopćenju.

Kako Fena saznaje, nogometaši koji su učestvovali u tuči s policijom su Omer Joldić, Amir Spahić i Semir Štilić.

Zbog krađe pića i prehrambenih artikala iz trgovine koja se nalazi pored puta M-17, u mjesto Donja Vraca kod Zenica, policija je lišila slobode devet navijača Željezničara, svi iz Sarajeva, koji su priznali izvršenje krivičnog djela.