Nogometni rezime
11

Neprikosnoveni vladari desetljeća: Najtrofejniji klubovi, najbolji igrači, golgeteri...

G. S.
Foto: Marca
Foto: Marca
Oni su nam uljepšavali utakmice, dizali pritisak, priređivali radost i tugu.

Još jedno desetljeće se završava i vrijeme je za rekapitulaciju! Nogomet je u posljednjih 10 godina ponudio mnogo toga, a španska Marca je objavila tekst u kojem su skupljene brojke i proglašeni oni najbolji - od klubova do nogometaša.

Najbolji klubovi

Paris Saint-Germain je klub koji je osvojio ukupno 23 trofeja u posljednjih deset godina, što je više od svih drugih klubova u pet najjačih liga Evrope. Na drugom mjestu je Barcelona s 22 trofeja, slijedi Bayern München s 19 i Real Madrid sa 17.

Premiership je takmičenje s najvećim brojem različitih pobjednika, dok su, s druge strane, klubovi poput Juventusa (Italija) i Paris Saint-Germaina (Francuska) monopolizirali svoja prvenstva.

U Engleskoj, Manchester City je osvojio 12 trofeja, United 10, a Liverpool četiri.

Najbolji igrači

Iako je to vrlo subjektivna tema, postoji nekoliko igrača u svakoj ligi koji su se iz različitih razloga istaknuli u posljednjem desetljeću.

Wayne Rooney, Jamie Vardy, Sergio Aguero, David Silva i Eden Hazard uspjeli su osvojiti brojne trofeje i napraviti razliku u Engleskoj.

Leo Messi, Ronaldo, Luis Suarez, Karim Benzema i Andres Iniesta impresionirali su svojim utakmicama tokom prethodnih 10 godina u prvenstvu Španije.

Bayern München je dominirao u Bundesligi, a igrači kao što su Manuel Neuer, Robert Lewandowski, Arjen Robben i Franck Ribery su blistali. Treba spomenuti i Marca Reusa koji se istaknuo u dresu Borussije Dortmund.

U Seriji A igrači poput Gianluigija Buffona, Giorgia Chiellinija, Andrea Pirla i Gonzala Higuaina nosili su Juventus kroz višegodišnju dominaciju. Higuain je s Marekom Hamšikom blistao i u dresu Napolija.

Paris Saint-Germain je najbolji klub Ligue 1 u proteklom desetljeću, a većina najboljih nogometaša mogla bi se odabrati iz ovog kluba. Među njima su svakako Zlatan Ibrahimović, Edinson Cavani, Kylian Mbappe, Marco Verratti i Thiago Silva.

Ronaldo i Messi

Nesumnjivo su dva nogometaša obilježila prethodno desetljeće i svakako spadaju među najbolje nogometaše svih vremena.

Messi i Ronaldo su uspjeli oboriti više rekorda, postići stotine golova i asistencija u posljednjih 10 godina. Od 1. januara 2010. postigli su ukupno 1.028 golova! Ronaldo je postigao 491 gol, dok je Messi mreže tresao 537 puta.

Najbolja sezona Portugalca bila je 2014./15, kada je postigao 61 gol. Messi je, s druge strane, postigao čak 73 gola u sezoni 2011./12., a računajući samo kalendarsku 2012. godinu, Messi je bio strijelac 91 put!

Ova dvojica nogometaša također su vlasnici većine individualnih priznanja. Ronaldo ih je osvojio 21, a Messi 24.

Messi također pobjeđuje Ronalda i kada su osvojene titule u pitanju. Argentinac ih ima 23 s Barcelonom, dok je Ronaldo osvojio 20 u dresovima Real Madrida, Juventusa i Portugala.

Ronaldo je od Messija bolji u međunarodnim titulama. Portugalac je dvaput više podizao pehar Lige prvaka, jednom više pehar namijenjen klupskom prvaku svijeta i jednom više UEFA Super Kup. Napadač Juventusa također je svojim uspjesima dodao i trofeje Evropskog prvenstva i Lige nacija.

U međuvremenu, Messi je osvojio sedam od posljednjih 10 titula u prvenstvu Španije, pet od posljednjih 10 trofeja Kupa i pet od 10 Superkupova Španije.