Nisu izdavani računi
0

Nepravilnosti pri prodaji ulaznica za utakmicu Hajduk - Barcelona

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Prilikom prodaje ulaznica za prijateljsku nogometnu utakmicu Hajduka i Barcelone, odigranu lani u julu na splitskom Poljudu, bilo je kršenja Zakona o zaštiti potrošača jer kupcima nisu izdani valjani računi.

Također, nezakonito se naplaćivala naknada za prodaju ulaznica od 22,14 kuna (oko 6 konvertibilnih maraka) koja će se morati vratiti oštećenim kupcima, doznaje se u Državnom inspektoratu RH, koji je u Hajduku utvrdio više povreda propisa radnih odnosa, javila je Hina.

Iako su se dvije tvrtke ugovorom obvezale da će ulaznice prodavati po nepromijenjenim cijenama, prodavale su ih uz proviziju, to jest naknadu od šest posto plus PDV, a pritom za tako prodane ulaznice nisu izdale poseban račun.

U priopćenju Državnog inspektorata ne navodi se o kojim je tvrtkama i obrtu riječ, no u medijima je prije objavljeno da je ulaznice uz proviziju prodavao "Cro fan shop" u trgovačkom centru "City Centar One".

No, osim nadzora zbog prodaje ulaznica, u Hajduku su u januaru i februaru bili i inspektori za radne odnose zbog anonimne predstavke o povredi propisa iz radnih odnosa, a utvrdili su mnoge povrede Zakona o radu.

Među ostalim, ugovori o radu na određeno vrijeme nemaju naveden razlog sklapanja, ne sadržavaju sve zakonom propisane uglavke, evidencija o radnom vremenu ne vodi se na propisan način, kod poslodavca nema pravilnika o radu i nekih odluka propisanih odredbama tog zakona vezanih uz zaštitu dostojanstva radnika.

Utvrđene su i povrede Zakona o mirovinskom osiguranju jer se kasnilo s prijavama radnika te Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju i Zakona o minimalnoj plaći budući da su utvrđeni prekršaji u obračunskim listama plaća.

S obzirom na to da nadzor još nije završen, Državni inspektorat najavljuje da će nakon njegova završetka zbog utvrđenih prekršaja podnijeti optužni prijedlog ili odrediti novčane kazne.

Inspektorat je izvijestio i da je na Hajdukovoj porti zatečen radnik koji je radio na temelju ugovora o djelu pa je poslodavcu usmeno izrečeno rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti, a poslodavac je tu mjeru otkupio uplatom 30.000 kuna u korist državnog proračuna te je podnesen optužni prijedlog mjerodavnome Prekršajnom sudu zbog utvrđene povrede propisa.