Pedri briljirao
0

Nepogrešivi španski klinac oduševio Evropu: Tako ni Andres Iniesta nije igrao

K. H.
Pedri u suzama nakon poraza Španije od Italije (Foto: EPA-EFE)
Pedri u suzama nakon poraza Španije od Italije (Foto: EPA-EFE)
Jedna od najboljih priča polufinalne utakmice između Italije i Španije je 18-godišnji veznjak Barcelone i Crvene furije Pedri koji je svojim nastupom oduševio nogometnu Evropu i pokazao da je trenutno možda i najbolji mladi igrač svijeta.

Ovaj dječak s Kanarskih otoka u meču protiv Italije pokazao je zbog čega ga trener Barcelone Ronald Koeman u prošloj sezoni konstantno držao u prvoj postavi Blaugrane, a u 93 minute regularnog dijela meča uspio je kompletirati svih 55 dodavanja te svojom mirnoćom dirigovati igru Španije.

Ono što posebno fascinira jeste činjenica da je Pedri u gotovo svakom napadu svog tima "rizikovao" i tražio način da unaprijedi igru svog tima, zbog čega podatak da nije pogriješio nijedno dodavanje još više dobija na značaju.

U dodatnih 30 minuta Pedri je imao još 10 tačnih dodavanja, dok dva nisu bila precizna, a ukupno u 120 minuta imao je 80 dodira s loptom, dva "ključna" dodavanja kojima je svojim saigračima pravio šansu, dvije uspješne duge lopte i pretrpio je dva prekršaja.

Oduševljen njegovom igrom bio je i selektor Španije Luis Enrique koji je rekao da ovakvog igrača nije vidio još od Andresa Inieste.

"Da li ste vi primijetili kakvo je prvenstvo odigrao 18-godišnji mladić koji se zove Pedri? Tako ni Andres Iniesta nije igrao. Nisam vidio nikoga na Evropskom prvenstvu, Svjetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama da tako igra sa 18 godina. To je nešto izvan svake logike", rekao je selektor Španije.

Pedri je nakon utakmice polufinala Eura protiv Italije, a u kojem je njegova Španija ispala nakon penala, u suzama otišao u svlačionicu, a njemu su na terenu utjehu pružili saigrač Thiago i selektor Enrique uz poruku da ga u budućnosti sigurno očekuje mnogo uspjeha.

Njegova trenutna vrijednost prema portalu Transfermarkt je 70 miliona eura, a nema sumnje da će već sljedeće sezone, ukoliko ga zdravlje bude služilo, dodatno pokazati svoj kvalitet te se još više nametnuti u borbi za status najboljeg mladog igrača svijeta.

U prošloj sezoni Pedri je odigrao ukupno 52 meča za Barcelonu, a postigao je četiri pogotka i upisao šest asistencija. Na terenu je proveo ukupno 3.526 minuta i upravo je on jedan od razloga zbog čega je naš Miralem Pjanić bio u drugoj planu trenera Ronalda Koemana.