Prvo ime šampiona
49

Nemanja Bilbija u četiri sezone osvojio četiri trofeja

Piše: Edin Isanović
Nemanja Bilbija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nemanja Bilbija (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nemanja Bilbija je ove sezone bio prvo ime nogometnog prvaka BiH – Zrinjskog. U 32 odigrana kola bivši kapiten mlade reprezentacije BiH postigao je 10 golova, a upisao je i 13 asistencija. U posljednjoj ovosezonskoj utakmici Pod Bijelim Brijegom Bilbija je postigavši dva gola srušio Slobodu (slavili 3:0) i bilo je jasno da će Plemići ponovo dotaći vrh.

''Ovo je moja treća titula zaredom, možda je ova i najteže izborena i izuzetno mi je drago što smo dobrom igrom pokazali da smo najbolji u Bosni i Hercegovini", rekao je Bilbija nakon meča u kojem je postigao dva pogotka i upisao asistenciju.

Zanimljivo, i prije dvije godine Bilbija je u dresu Sarajeva upravo protiv Slobode postigao pobjedonosni treći pogodak koji je na kraju timu s Koševa donio naslov prvaka. Tada je Bordo tim slavio rezultatom 3:1.

Bilbija se može pohvaliti kako je u posljednje četiri sezone osvojio četiri trofeja, od toga tri uzastopna naslova prvaka.

Prvo je 2014. godine s koševskim timom podigao pehar namijenjen najboljoj ekipi u Kupu BiH. Godinu poslije u dresu Bordo tima je postao prvak naše zemlje. Nakon kraće epizode u Splitu potpisao je za Zrinjski s kojim je 2016. godine stigao do naslova, a isti rezultat ponovio je u aktuelnoj sezoni.

Pored deset postignutih golova, Bilbija je u ovoj sezoni upisao i 13 asistencija.

"Imam dosta asistencija i uživam u tome. Volim to raditi u važnim utakmicama", kazao je u jednom od intervjua za Klix.ba nogometaš Zrinjskog.

Bilbija je u martu 2013. godine u prvenstvenom okršaju, igrajući za matični klub banjalučki Borac, "potopio" klub za koji sada nastupa. Rezultat je bio 5:1, a Nemanja Bilbija je postigao četiri pogotka. U svojoj karijeri igrao je još za Sarajevo, Vojvodinu i Split. Bio je kapiten mlade reprezentacije BiH, a nastupao je i za U-19 tim naše zemlje.