Kraj kratke saradnje
26

Nema više ni vremena ni strpljenja: Poljska nakon tri poraza otpustila selektora Santosa

K. H.
Fernando Santos više nije selektor Poljske
Fernando Santos više nije selektor Poljske
Nogometna selekcija Poljske uručila je otkaz selektoru Fernandu Santosu nakon poraza od Albanije rezultatom 2:0, a informacija je potvrđena na zvaničnoj stranici.
Poljska je nakon pet kola na omjeru od dvije pobjede i tri poraza i trenutno zauzima pretposljednju poziciju svoje grupe sa malim šansama za plasman na Evropsko prvenstvo naredne godine.

Santos je, podsjećamo, dobio otkaz u decembru prošle godine na klupi Portugala, nakon što je ovaj tim izgubio u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva u Kataru od selekcije Maroka. Ubrzo je uslijedio novi angažman, odnosno preuzimanje reprezentacije Poljske, no ni to nije dugo trajalo.

Poljska je u prvom meču kvalifikacija za Euro 2024. godine izgubila od Češke u gostima rezultatom 3:1, zatim su teže od očekivanog pobijedili Albaniju sa 1:0, a nakon toga je uslijedio i šokantan poraz od Moldavije rezultatom 3:2.

Pobjeda protiv Farskih Otoka rezultatom 2:0 malo je smirila tenzije u reprezentaciji, a onda je uslijedio spomenuti poraz od Albanije i u konačnici, otkaz za Santosa.

Što se tiče Santosa, riječ je o stručnjaku koji je ranije vodio selekciju Grčke, dok je prije toga radio kao trener u klubovima. Karijeru je počeo 1988. godine kao trener portugalskog Estorila, a nakon toga je trenirao Estrela Amadora, Porto, AEK u dva mandata, Panathinaikos, Sporting, Benficu i PAOK.