Alex Ferguson
0

"Nema većeg derbija od dvoboja Manchestera i Liverpoola"

Totalsport
Alex Ferguson (Foto: AP)
Alex Ferguson (Foto: AP)
Menadžer Manchester Uniteda Sir Alex Ferguson najavio je nedjeljni derbi između njegove ekipe i Liverpoola na Old Traffordu u sklopu 5. kola Premiershipa kao najveći u engleskim okvirima.

Riječ je o dvama najtrofejnijim engleskim klubovima, koji su izjednačeni s 18 prvenstvenih naslova, s tim da Liverpool svoj 19. naslov čeka već 20 godina. U međuvremenu su "crveni vragovi" pod Fergusonovim vodstvom osvojili 11 naslova.

"Znam da svučim kao papagaj, ali ovo je derbi svih derbija. U to uopće nema sumnje. To se ne mijenja s vremenom. Forma se mijenja, ali derbi ostaje. Mi smo dobili prošli derbi, a nadam se da ćemo to uspjeti opet", komentirao je Ferguson.

Zanimljiva podrška Fergusonovoj tezi kako forma klubova varira je podatak da je United od finala FA Cupa 1996. do marta 2000. godine iz deset međusobnih susreta s Liverpoolom izašao neporažen. Potom je Liverpool dobio pet u nizu od decembra 2000. do januara 2002. U nedavnoj prošlosti, United je trijumfirao u četiri uzastopna navrata od oktobra 2006., nakon čega je Liverpool uzvratio s tri trijumfa u nizu.

Posljednji međusobni susret na Old Traffordu pripao je domaćinu 2-1, a prethodno su "redsi" slavili pobjedu 4-1.

U velikom derbiju, Ferguson će snage odmjeriti s dugogodišnjim prijateljem Royom Hodgsonom.

"Prvi smo put međusobno igrali 1987. On je iskusan trener, koji je iskustvo skupljao u Italiji, Švicarskoj i Finskoj, a u Fulhamu je odradio apsolutno nevjerovatan posao. Ali to neće promijeniti naš pristup igri. Moramo se maksimalno izraziti kao što to uvijek činimo", zaključio je legendarni Škot, čija ekipa nakon četiri odigrana kola drži treće mjesto tabele s osam osvojenih bodova. Liverpool je tek 13. s pet bodova na kontu.