Odluka suda
0

Nema odgađanja mečeva u Španiji

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Utakmice 30. kola španskog nogometnog prvenstva odigrat će se predstojećeg vikenda, pošto je sud zabranio klubovima da štrajkuju.

Klubovi su se sporili s vladom oko prihoda od televizijskih prava.

Sud je usvojio žalbu šest prvoligaških klubova - Seville, Villarreala, Atletica iz Bilbaoa, Real Sociedada, Espanyola i Zaragoze koji su bili protiv štrajka i "kalendar takmičenja španske lige ostat će nepromijenjen", navodi se u saopćenju.

Španska liga je 23. marta saopćila da će stupiti u štrajk zbog čega će utakmice 30. kola, predviđene da se odigraju 2. i 3. aprila, biti odgođene.

Odluka o štrajku obrazložena je nedostatkom napretka u pregovorima s predstavnicima vlade o zahtjevu klubova da se ukine pravilo kojim se emiterima dozovoljava da jednom sedmično besplatno prenose po jednu utakmicu.

Klubovi žele da i Španija pređe na model prijenosa utakmica kakav je u engleskom i italijanskom prvenstvu, tvrdeći da im je potreban dodatni prihod od te jedne utakmice.

Svih 20 prvoligaških klubova složili su se o promjeni tog pravila, a 13 klubova je glasalo za štrajk, uključujući Barcelonu i Real Madrid.