Brazil
0

Nema nogometa kad je pretoplo

Totalsport
Sud rada brazilske savezne države Rio Grande do Sul zabranio je u toj južnobrazilskoj regiji igranje nogometnih utakmica na temperaturama iznad 35 stepeni Celzijusa.

"Sudija svake utakmice između 18 i 19.30 sati dužan je uoči njenog početka uzeti termometar i izmjeriti temperaturu. Ukoliko je ona ispod 35 stepeni, utakmica može početi. Ukoliko je iznad te granice, dužan je odgoditi početak utakmice dok temperatura ne padne na prihvatljiv nivo", izjavio je pri presudi sudija suda Rafael da Silva Marques.

"Nakon 19.30 sati, kada sunce više nije tako jako, igra definitivno može početi. Vjerujem da ovom mjerom pokazujemo brigu za zdravlje naših nogometaša. To je nešto o čemu moramo paziti", dodao je.

Sudska zabrana je plod zahtjeva lokalne Unije nogometaša, koja je sama zatražila akciju nakon što je tokom jedne od utakmica na području južnog Brazila nedavno preminuo TV komentator i bivši nogometaš Batista.

Isti je sudija već ranije zabranio igranje nogometa za vrijeme najžešćih dnevnih temperatura, između 10 i 18 sati. Nekoliko se igrača u Gaucho prvenstvu onesvijestilo na terenima prošle sedmice, na utakmicama koje su počinjale u 17 sati na oko 40 stepeni.