Matthias Fanimo
107

Nekadašnja zvijezda FK Sarajevo se prisjetio dolaska u BiH: Gdje je, dovraga, to?

E. B.
Matthias Fanimo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Matthias Fanimo (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Engleski krilni napadač Matthias Fanimo je nakon tri i po godine igranja u Bosni i Hercegovini prešao u hrvatski Slaven Belupo, a po dolasku u Koprivnicu govorio je o iskustvima iz naše zemlje.

Fanimo je stigao u BiH u januaru 2019. godine iz slovenskog Ptuja i potpisao za Mladost Doboj Kakanj, a nakon jedne i po sezone je obukao dres Sarajeva s kojim je osvojio titulu prvaka BiH.

Kako je 28-godišnjak priznao, nije uopće znao gdje dolazi.

"Kao i u mnogim situacijama na Balkanu, u Ptuju su se pojavili problemi s isplatom plata. I tako, Bosna. Gdje je, dovraga, to? Iskreno, ništa nisam znao o zemlji, nisam čuo za nju. Ništa. Sjetio sam se tek kada mi je spomenuo Edina Džeku i Seada Kolašinca. Ali o samoj zemlji ništa nisam znao, doslovno je to bilo nešto potpuno novo za mene", rekao je Fanimo u intervjuu za hrvatski Index i nastavio:

"U Mladost sam došao u januaru. Početnih šest mjeseci bilo je čudno, potpuno drugačije nego u Sloveniji, morao sam se prilagoditi. Način treniranja i stil igranja bili su potpuno drugačiji. U Sloveniji smo igrali tehnički lijep nogomet, što naravno ovisi o treneru. U Bosni se išlo na snagu, trčanje, duge lopte... Intenzitet je bio jači", govori Fanimo.

Fanimo kaže kako su navijači u Bosni i Hercegovini temperamentniji nego u Engleskoj, ali i da su uslovi neuporedivo lošiji.

"Kultura je potpuno drugačija, nikad takvo nešto nisam doživio. Vjerujem da bi se igrao puno bolji nogomet da su uvjeti bolji. Loš teren utječe na kvalitetne igrače koji se moraju prilagođavati i igrati duge lopte. Navijači se u Engleskoj i BiH ne mogu usporediti. U Bosni su temperamentniji. U razmaku od deset minuta spremni su navijati za tebe, podržavati te, a zatim vrijeđati i psovati majku. Promijene se možda i deset puta u jednoj utakmici. Ali kada su uz tebe, daju ti dobru energiju, a to sam osjetio u Sarajevu", napomenuo je Englez.

Fanimo se rado sjeća perioda u Sarajevu gdje je ispunio dječački san.

"Odigravši dobru sezonu u Mladosti, završio sam u Sarajevu. Nisam to očekivao jer sam razmišljao o odlasku iz BiH. Kada sam otišao iz Slovenije, htio sam igrati bilo koje evropsko takmičenje. Ponosan sam što sam tu želju prekrižio s liste. Otkako sam napustio West Ham, ni u jednom trenutku nisam mislio da ću igrati protiv kluba poput Celtica", rekao je Fanimo koji je u dresu Sarajeva odigrao 47 utakmica u kojima je postigao 15 pogodaka.