Bio je "novi Ryan Giggs"
0

Nekada veliki talent Uniteda zbog biznisa prekinuo karijeru, sada zarađuje pet miliona godišnje

D. P.
Calliste je iz Uniteda prešao u Liverpool (Foto: Manchester United)
Calliste je iz Uniteda prešao u Liverpool (Foto: Manchester United)
Ukoliko se vratimo dvadesetak godina unazad, Ramon Calliste bio je veliki talent Manchester Uniteda u eri Sir Alexa Fergusona. Međutim, danas se bavi biznisom koji nema veze s nogometom.

Calliste (37) u ovim godinama možda bi još uvijek bio nogometaš da nije imao probleme s povredama i pehovima tokom karijere. Međutim, ne može se reći da mnogo žali jer danas zarađuje pet miliona funti godišnje od velikog biznisa.

Ovaj Velšanin bio je prospekt Unitedove škole nogometa, a priključen je prvom timu u generaciji sa Cristianom Ronaldom i Wayneom Rooneyem. No, s Old Trafforda prešao je u Liverpool i tu je njegova karijera krenula silaznom putanjom.

Nakon što nije dobio adekvatnu šansu na Anfieldu te vezao nekoliko povreda, nosio je dresove Scunthorpea i Cambridgea, ali je uslijed nove povrede već 2009. godine okončao karijeru u 24. godini.

Unatoč tome što nije dostigao nogometni nivo koji se očekivao, to mu nije nanijelo štetu jer sada zarađuje oko pet miliona funti godišnje nakon što je pokrenuo vlastiti posao s luksuznim satovima.

Calliste je 2013. godine pokrenuo kompaniju Global Watches, danas poznatiju kao Global Boutique. Riječ je o lancu trgovina koje prodaju vrhunske satove uključujući Rolex, Hublot i Audemars Piguet.

Iskoristio je veze i poznanstva sa slavnim nogometašima tokom kratke karijere kako bi im počeo prodavati satove. Korak po korak, posao je doživio procvat, a u razgovoru za Sun objasnio je kako je došao na ovu ideju.

"Kada sam shvatio da mi nogomet neće pružiti život kakav sam želio, morao sam se okrenuti nečemu drugom i učiniti to brzo. Počeo sam se baviti satovima kroz kontakte koje sam imao u svijetu nogometa. Nakon što sam vidio da bi to mogao biti održiv posao, osnovao sam Global Watches 2013. godine i postao je stvarno jaka kompanija koja danas obrće milione", rekao je Calliste.

Ovaj Velšanin poručio je da nije imao nikakvog iskustva u prodaji satova prije nego što se posvetio ovom biznisu.

"Ideja je nastaviti rasti i, nadamo se, prodati kompaniju za pet ili 10 godina, baš kao što je to nedavno učinio Watchfinder. Vrlo je teško voditi bilo kakav posao. Kada imate posla s robom visoke vrijednosti, potrebno je imati na umu mnogo usklađenosti i propisa. Ovdje sve radimo po uputama i jako je važno biti jasan u onome što radite", dodao je.

Naglasio je i da mu brojni ljudi vjeruju kada ga prepoznaju te da se osjećaju ugodnije kupovati robu od bivšeg nogometaša o kojem se svojevremeno pisalo kao "novom Ryanu Giggsu".