Smješten na psihijatriju
29

Nekada najplaćenijem nogometašu svijeta utvrđena rijetka dijagnoza, mogao bi nauditi sebi

N. M.
Lavezzi karijeru okončao prije četiri godine (Foto: Instagram)
Lavezzi karijeru okončao prije četiri godine (Foto: Instagram)
Nekada najplaćeniji nogometaš svijeta Ezequiel Lavezzi proživljava vjerovatno najteži period u svom životu posljednjih 40 dana, a početkom januara se i predozirao.
Tada je Lavezzi primljen u bolnicu u Buenos Airesu (Argentina) zbog predoziranja, smješten je na intenzivnu njegu, a i danas je, više od tri sedmice poslije, u Dharma klinici.
Marca je objavila da su doktori utvrdili Lavezzijevu dijagnozu i ustanovili hipomaniju, hronični poremećaj raspoloženja.

"On se ne liječi od zloupotrebe droga ili alkohola, već od psihijatrijskog poremećaja zbog kojeg neko može sam sebe povrijediti i koji može biti potaknut raznim čimbenicima", objasnio je Lavezzijev advokat.

Advokat je objasnio i da jedna hipomanična epizoda može trajati od jednog do četiri dana, a još uvijek nema određenog termina kada bi Lavezzi trebao napustiti kliniku u Buenos Airesu.

Hipomanija, koja je obično dio bipolarnog poremećaja poznatog i pod nazivom manična depresija. Taj poremećaj, koji pogađa jedan posto ljudi, karakteriziraju snažne oscilacije raspoloženja i energije između dva afektivna pola - od depresije preko neutralnog stanja do euforije. Tokom takvog stanja bi mogao nauditi sebi, objašnjeno je.

Lavezzi je igračku karijeru zavvršio početkom 2020. godine u dresu kineskog Hebeija, a ranije je igrao i za PSG, Napoli, San Lorenzo, Genou i Estudiantes.

Krajem 2016. godine Lavezzi je bio najplaćeniji igrač na svijetu sa godišnjom platom većom od 20 miliona dolara dok je nastupao za kineski Hebei, a upisao je i 51 nastup za reprezentaciju Argentine.