Nogomet
75

Nekad i sad: Mourinho gleda kako Simeone prolazi Guardiolu i Enriquea

Piše: O. T.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Jedna fotka, jedan meč, a toliko interesantnih poveznica sa svakodnevnicom. U moru hvalospjeva, ali i kritika na račun trenera Atletico Madrida Diega Simeonea, nakon sinoćnjeg rušenja Bayern Minhena na Vicente Calderonu u prvoj utakmici polufinala Lige prvaka (1:0), posebnu pažnju privukla nam je jedna fotografija iz 1996 godine.

Mjesto radnje bio je stadion La Peineta. Radilo se o uzvratu španskog Super kupa koji su igrali Atletico Madrid i Barcelona, ali veliki favorit za titulu bila je Barcelona, jer je u Madrid stigla sa prednošću 5:2 iz prvog meča.

Nije to bio ukusan zalogaj za Jorganždije koji su Super kup dočekali kao aktuelni prvaci Španije i osvajači Kupa Kralja, dok je Barcelona stigla kao viceprvak Kupa Kralja.

Uzvrat je završen rezultatom 3:1 za Atletico što je značilo da se Barcelona okitila trofejom iako je Atletico u posljednjih 14 minuta meča promašio dvije kolosalne šanse "ganjajući" jedan pogodak za titulu.

Iz današnje perspektive uzvrat je zanimljiv zbog fotografije na kojoj Diego Simeone prolazi Luisa Enriquea i Pepa Guardiolu, današnje trenere Barcelone i Bayern Minhena.

I dok je Enrique totalno izbačen iz igre, baš kao i iz Lige prvaka ove sezone od Simeonovog Atletica, Guardiola je još uvijek tu, ali Simeone odmiče kao što to čini i nakon sinoćnje pobjede u Madridu.

Na klupi sjedio Jose Mourinho, terenom vladao Ronaldo

Pored prizora koji nudi sama fotografija, interesantno je da je prve nastupe za Barcelonu tada upisivao "stari, dobri" Ronaldo koji je stigao kao pojačanje iz holandskog PSV-a i u onom prvom meču i pobjedi Barce 5:2, postigao je dva pogotka.

A na klupi Barcelone tada kao članovi stručnog štaba debitovali su trener Bobby Robson i njegov pomoćnik Jose Mourinho kojeg također možemo povezati sa fotografijom, jer je i danas, kao i te noći u Madridu, Portugalac zapravo posmatrač - što neće dugo potrajati - bitki koje vode i koje su vodili Simeone, Guardiola i Enrique.