Obama moli FIFA-u
0

'Neka SAD bude domaćin nogometnom SP'

Totalsport
Osim svakodnevnih političkih pitanja i onih vezanih za globalnu ekonomsku krizu, američki predsjednik Barack Obama stigne misliti i na nogomet

Engleski Guardian tako donosi priču o pismu koje je Barack Obama naslovio na FIFA-u, odnosno njihovog predsjednika Seppa Blattera u kojem "moli" da Sjedinjene Države budu organizator Svjetskog nogometnog prvenstva ili 2018. ili 2022. godine.

SAD-e su 1994. godine organizirale smotru najboljih nogometaša, a to prvenstvo će ostati upamćeno po nekoliko spektakularnih utakmica kao što su Rumunjska - Argentina (3-2), Brazil - Nizozemska (3-2) ili, pak, Italija - Nigerija (2-1). Brazil je tada postao svjetski prvak pobijedivši u finalu Italiju (nakon izvođenja jedanaesteraca), a mnogi argentinski navijači će se složiti da je njihova reprezentacija baš tada bila najjača u historiji.

Međutim, nakon utakmica po skupinama na površinu je isplivala afera Diega Armanda Maradone s drogom, zbog čega nije igrao osminu finala protiv Rumunjske.

U svom pismu Obama između ostalog piše:

"Kao dijete sam igrao nogomet na prašnjavom tlu Jakarte i taj sport je povezivao djecu. Koliku snagu ima taj sport vidim i danas kada gledam svoju djecu dok igraju nogomet", piše u pismu Obame, te se nastavlja:

"Nogomet je daleko više od igre. On povezuje na najljepši i najintenzivniji način cijeli svijet. Želio bih da SAD bude promotor tog zajedništva i u tom vidu, te da budemo domaćini velikog sportskog druženja".

U decembru 2010. godine će FIFA odlučiti tko će biti domaćin SP u nogometu 2018. i 2022. godine, a trenutačno su Engleska, Australija i SAD kandidati za domaćinstva.