Edin Džeko
0

"Ne igram slabije zbog razmišljanja o Milanu"

Totalsport
Napadač Wolfsburga i bh. nogometne reprezentacije, 23-godišnji Edin Džeko, dao je opsežan intervju ESPN-ovoj internetskoj stranici Soccernet.

Podsjeća se na početku teksta na fantastičan doseg napadača koji je svojim pogocima pomogao Wolfsburgu da se okiti naslovom najbolje ekipe njemačke Bundeslige. Jednako tako prilično velik prostor posvećen je ljetnoj trakavici o mogućem prelasku u redove AC Milana.

O svemu Džeko, koji početkom sezone ne nalikuje na onog iz prošle, danas kaže:

  • Lako je ljudima pričati da nisam na najvišem nivou jer sam htio otići u Milan, ali to nije tako. Nije mene mučila želja da napustim Wolfsburg, već činjenica da je Milan došao po mene. Laskalo mi je što me traži jedno od najvećih nogometnih imena i klub na koji sam uvijek bio slab. Sanjao sam da ću nositi njihove crno-crvene dresove i trčati San Sirom, pa nisam mogao vjerovati šta mi se događa. Tako mlad imao sam mogućnost da zaigram za veliki Milan, tim mog idola Andrija Ševčenka.

  • Također, ne zovu vas svaki dan i govore da vrijedite 30 miliona eura. Kada me se povezivalo s drugim velikim klubovima, poput Arsenala, mislio sam da sam još mlad i da se trebam dalje razvijati kroz Bundesligu. Nisam racionalno razmišljao u slučaju Milana. Znate, želio sam živjeti snove - dodao je Džeko koji je u sezonu startao tek jednim pogotkom iz pet odigranih utakmica.

Usporedbe radi, u prošloj sezoni postigao ih je 26 u Bundesligi uz 32 odigrane utakmice.

  • Morate se zapitati hoće li takva ponuda ikada više stići. To se može dogoditi jedino nastavite li postizati pogotke. Ja nisam velika zvijezda, tek mladi profesionalac s 18-mjesečnim iskustvom igranja u Bundesligi. Nisam zaboravio što je Wolfsburg učinio za mene. Kada sam ovdje došao prije dvije godine bio sam niko, pa ne mogu biti nezahvalan. Gdje bih bio da nije bilo Wolfsburga? Znam to i zato mi ne predstavlja problem što sam ovdje ostao. Imam priliku igrati Ligu prvaka, a u klupske ambicije niko nema pravo sumnjati. Prošle sezone smo dokazali da je sve moguće.

Možda će jedino ove sezone to biti teže učiniti budući da je sjajni trener Felix Magath napustio klub.

  • Naš naslov prvaka njegovih je ruku djelo, od samog početka do kraja. On je birao igrače, ubacivao ih u svoj sistem, trenirao nas, učinio nas borbenim i naučio nas vjerovati u sebe. Mi smo građeni po njegovoj slici, nikada se nismo obeshrabrili i do posljednjeg sudijskog zvižduka smo davali sve od sebe. Taj je trener pobjednik, a i mi smo. Osim toga, unaprijedio je i moju igru. Rekao mi je da previše vremena boravim izvan šesnaesterca, te mi poručio da poradim na igri glavom.

  • Naravno da nam nedostaje, ali i naš novi trener Armin Veh me impresionira. Pogotovo ljudskim kvalitetom. Tokom cijele situacija oko Milana me uvjerio da još nije došlo vrijeme rastanka i da u Wolfsburgu imam još mnogo toga za pokazati.

  • Znamo da će biti krajnje teško odbraniti naslov prvaka, ali nemojte nas unaprijed otpisivati, pogotovo zbog našeg karaktera. Moramo biti među prve četiri ekipe, odmah bismo potpisali igranje u Ligi prvaka i sljedeće sezone. Ali, krajnji je cilj dokazati da nismo bili jednosezonski hit, a da bismo u tome i uspjeli moramo ostati skromni i fokusirani jednako kao što smo bili u prošloj sezoni - zaključio je Džeko.