Nogomet
23

NSBiH: Postoje problemi u reprezentaciji, ali učinit ćemo sve da ih riješimo

Klix.ba
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Prijateljska utakmica A selekcija Egipat - BiH, odigrana u Insbruku 5. marta u javnosti je privukla pažnju ne samo zbog lošeg rezultata, nego i zbog ukupne atmosfere koja je rezultirala različitim analizama i medijskim predstavljanjima ukupnog stanja.

Nogometni savez Bosne i Hercegovine aktivno je u kontinuitetu uključen u rješavanje određenih nesuglasica i problema.

"Ne želimo negirati da postoje različita mišljenja i mimoilaženja, ali ne možemo prihvatiti da postoje problemi u obimu koje nismo u stanju prevazići i riješiti, niti možemo prihvatiti da svaki sastanak i razgovor sa različitim stavovima možemo tretirati kao sukob.

Moramo prihvatiti činjenicu da istorijski plasman naše reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Brazil predstavlja ostvarenje sna brojnih generacija navijača i igrača. Vrhunskim rezultatima u proteklim kvalifikacijama za Mundijal, ova generacija Zmajeva je, ne samo našla mjesto u svjetskoj eliti, nego su prvi put ušli u grupu nosilaca u kvalifikacija za naredno Evropsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine", saopćeno je iz NSBiH.

Nema sumnje da najveće zasluge za ovaj uspjeh pripadaju igračima i stručnom štabu A selekcije, ali i svim navijačima, medijima, kao i rukovodstvu Saveza koji su pružali maksimalnu podršku našem timu i osigurali optimalne uslove za pripreme, na nivou najboljih svjetskih selekcija.

"Isto tako moramo se složiti da ovu sjajnu generaciju na terenu predvodi kapiten Emir Spahić i jedan od najzaslužnijih igrača Edin Džeko, a sa klupe šef stučnog štaba Safet Sušić, zvanično proglašen najboljim nogometašem svih vremena na našim prostorima. Da li želimo ili ne, ali moramo priznati da je to najbolje što imamo u ovom trenutku kao i istinu da je A selekcija rijetka svjetla tačka u životu BiH.

Istovremeno, plasmanom na Svjetsko prvenstvo, naši reprezentativci su na još viši nivo podigli listu očekivanja bh. sportske javnosti, pa je, bez obzira što se radilo o prijateljskom odmjeravanju snaga, ishod utakmice u Insbruku predstavljen kao izraziti neuspjeh.

Nakon poraza od selekcije Egipta, pojedine izjave selektora i igrača u javnosti su prenijete i protumačene na različite načine, a neki komentari su događaje predstavili na način koji nije zajednički interes niti može biti doprinos prevazilaženja trenutne situacije. NSBiH ne želi ovim saopštenjem osporiti postojanje određenih nesporazuma u repezentaciji. Oni postoje kao i u svakom drugom sportskom kolektivu. NSBiH cijeni da nesporazumi nisu u obimu u kojem su predstavljeni, nego da se radi o različitim mišljenjima i stavovima po pitanjima o kojima se razgovaralo", soapćeno je.

Istaknuto je da će NSBiH angažovati sve svoje resurse da pokrene dijalog i pronađe rješenja nesuglasica.

"Mislimo da sada u najvažnijem momentu postojanja NSBiH, pred odlazak na SP u Brazil, ništa ne bi smjelo stati na put uspješnoj realizaciji tog projekta. Ni zbog igrača, ni zbog reprezentacije, navijača ali i građana BiH. Poduzeli smo niz aktivnosti oko usaglašavanja različitih stavova u okviru pojedinačnih uloga, zaduženja i nosilaca funkcija. Tako je u proteklom periodu konstantno razgovarano, seriozno i kontinuirano se pratila i analizirala svakodnevna aktivnost sa željom da različita mišljenja i istupi ne ugroze zajedničke ciljeve i nanesu što manju štetu kolektivu. Osim toga, Komitet za hitnost NS BiH, na sjednici održanoj 13. marta raspravljao je u vezi s ovom temom, ali su kontinuirano obavljene i konsultacije sa članovima Odbora za posredovanje i savjetovanje, koji su dali značajan doprinos u analizi stanja i modeliranje plana realizacije projekta "Brazil 2014", uključujući i iznalaženje najboljih rješenja za prevazilaženje određenih nesporazuma.

Evidentno je da NSiH i A selekcija prolazi put, do jednog veliko takmičenja, kojim do sada nije koračala i da je pred svima veliki izazov koji zahtijeva puno razumjevanja, tolerancije i zajedništva, bez isticanja bilo kakvih individualnih interesa. Reprezentacija je naš glavni cilj i svi u Savezu moraju biti u funkciji ostvarenja definisanih ciljeva i provođenja zacrtanih planova.

Bez obzira na prepreke koji se pojavljuju na tom putu, uvjereni smo da imamo dovoljno snage, znanja i sposobnosti da iz trenutne situacije izađemo jači i kompaktniji, kako bi se reprezentacija u Brazilu predstavila u najboljem svijetlu i na taj način obradovala brojne navijače u BiH i inozemstvu", nevedeno je u soapćenju.

Rukovodstvo Saveza iskazalo je apslolutnu podršku i povjerenje Stručnom štabu i igračima, od kojih se očekuje maksimalna ozbiljnost i odgovornost. Navijače su zamolili za strpljenje i razumijevanje.