Definitivno, ima smisla
14

Navijačka koreografija iz Švedske porukom je uzdrmala nogometnu Evropu

D. P.
Koreografija preko cijele tribine (Foto: Ultras Tifo)
Koreografija preko cijele tribine (Foto: Ultras Tifo)
Nogometaši AIK-a iz Stockholma slavili su u prvom kolu švedske Allsvenskan lige protiv Vasterasa rezultatom 1:0, a domaći navijači priredili su jednu od najzvučnijih koreografija posljednjih mjeseci u evropskom nogometu.

Proteklog vikenda počelo je nogometno prvenstvo u Švedskoj, koje se igra u drugačijem vremenskom razdoblju od ostatka Evrope, a tom prilikom obilježena je lijepa godišnjica otkako se lopta zakotrljala u ovoj skandinavskoj zemlji.

Naime, prošlo je tačno 100 godina od formiranja Allsvenskan lige, odnosno elitnog ranga nogometa u Švedskoj, a navijači velikana AIK-a iz Stockholma odlučili su godišnjicu obilježiti impresivnom koreografijom.

Takozvana šetalica preko cijele tribine nosila je snažnu poruku. Naslikana koreografija govori o švedskom otporu modernom nogometu i novijoj eri u kojoj novac igra sve dominantniju ulogu.

Naslikane su utvrde na švedskoj obali, dok s brodova "napadaju" UEFA, FIFA, VAR tehnologija, dolari, euri... Ipak, švedski nogomet se uspio "odbraniti" od svega toga i opstati u 100 godina svog postojanja, na što su navijači ponosni.

S druge strane, kontinentalni dio Evrope nazvan je "mjestom modernog nogometa".

Poruka zaista ima smisla jer je Švedska odlučila da bude jedina od 31 najbolje lige Evrope koja nema VAR. Devet od 16 klubova usprotivilo se uvođenju VAR tehnologije u elitni rang švedskog nogometa i ovaj vid pomagala sudijama se ne koristi u Allsvenskan ligi.