Plavi na vrhu dočekuju proljeće
0

Navijači Željezničara euforični: Ko nas više može zaustaviti

Piše: E. Isanović
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Željezničar je golom u posljednjim trenucima meča protiv Širokog Brijega stigao do naslova jesenjeg prvaka. Bekrićev pogodak sa jedanaest metara je "oteo" titulu najljućem rivalu - FK Sarajevo. Na taj način Plavi su impresivno okončali godinu.

U 2012. godini je osvojena dupla kruna, a u aktuelnoj sezoni izabranici Amara Osima su se plasirali u polufinale Kupa BiH, dok proljeće čekaju na liderskoj poziciji.

Pristalice Željezničara imaju mnogo razloga za slavlje. Optimistično najavljuju: "Ko nas više može zaustaviti?" Jasno aludirajući na svoju dominaciju u bh. prvenstvu.

Željezničar je i prošle sezone osvojio 35 bodova u jesenjem dijelu, da bi na proljeće imali i bod više. Navijači tima iz Doline ćupova imaju razloga da budu veliki optimisti. Raspored u nastavku daje veliku nadu da će ostati na trenutnoj poziciji. Od 15 utakmica 10 će igrati u glavnom gradu BiH (osam na Grbavici i po jednu na Otoci i u Istočnom Sarajevu). Prvo mjesto dat će dodatni psihološki poticaj.

Tradicija je također na njihovoj strani. Izuzimajući sezonu 2009/10., kada je Široki osvojio naslov jesenjeg prvaka, a Željezničar na kraju dotakao vrh, klubovi koji su nakon 15 kola bili lideri postajali su prvaci.

Očito je da je Osimova trenerska doktrina usadila pobjednički mentalitet ekipi koja i kada igra ispod svog nivoa često pobjeđuje.

Željezničar je organizovan klub koji ima jasne ciljeve. Koliko je ekipa jaka, vidi se i po tome da svaki igrač mora izboriti mjesto isključivo radom na treningu, jer konkurencija je jaka i uvijek dobrodošla.

Plavi su u 15 utakmica upisali 11 pobjeda, dva remija i dva poraza. Gol razlika je 22:9. Treća su ekipa po efikasnosti (iza Sarajeva i Širokog Brijega). Uz tim sa Koševa i Slaviju primili su i najmanje pogodaka.

Eldin Adilović je najefikasniji igrač Plavih, poentirao je šest puta u prvenstvu.