Nevješta opravdanja
1.8k

Navijači "zatrpali" Facebook stranicu NS BiH nakon kazne Sarajevu zbog parole Izetu Naniću

H. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Fudbalskom klubu Sarajevo je izrečena novčana kazna u iznosu od 3.000 KM i zabrana igranja jedne utakmice pred gledaocima na stadionu Bilino Polje u Zenici, a ta odluka izazvala je mnoštvo reakcija bh. javnosti, pogotovo nogometnih zaljubljenika koji su ogorčeni činjenicom da je sankcija izrečena dijelom i zbog navijačke parole posvećene Izetu Naniću.
Na zvaničnoj Facebook stranici Nogometnog saveza BiH na posljednjih nekoliko linkova s objavama navijači su masovno kritikovali odluku saveza, te su napisali brojne kritike, uz fotografije i čuvene citate rahmetli Nanića.

Prema izvještaju delegata propusti se odnose na korištenje pirotehničkih sredstava, gađanje protivničkog igrača i službenih lica prilikom napuštanja terena i istaknutog transparenta na tribinama u 65. minuti utakmice na kojem je pisalo "Dušmanima Bosne nanio je jada.

Riječ je o paroli posvećenoj legendarnom komandatnu Armije RBiH Izetu Naniću, a dok se istovremeno toleriše i blago kažnjava skandiranje i podrška osuđenim ratnim zločinicima poput Ratka Mladića, navijači su ogorčeni ovakvim pokušajem izjednačavanja agresora i žrtve.
Ipak, iz NS BIH nevješto tvrde da su za parolu izrekli kaznu od samo 1.000 KM, dok se suspenzija odnosi na ponavljanje propusta vezanih za korištenje pirotehničkih sredstava i gađanje protivničkih igrača, što je ipak teško shvatiti, jer bi prema toj analogiji većina klubova svoje naredne utakmice igrala pred praznim tribinama.

Utakmica FK Sarajevo – FK Leotar, koja je na rasporedu sutra od 20 sati u Zenici, igraće se pred praznim tribinama. Svim navijačima koji su do sada kupili ulaznicu za taj meč biće omogućen povrat novca.