Jedna ideja: Antifašizam
138

Navijači u Španiji doslovno oprali stadion nakon posjete lidera radikalne desnice

K. H.
Navijači španskog drugoligaša Rayo Vallecana na specifičan i pomalo komičan način protestvovali su protiv čelnika svog kluba jer su u susretu 36. kola protiv Albacetea ugostili lideri španske ekstremne desnice.

Oni su pozvali na otvoreni protest protiv vlasnika kluba Raula Martina Prese navodeći da je ukaljao klupski ugled i historiju, a poznato je da se njihovi navijači zalažu za ideje antifašizma i tolerancije.

Ipak, na stadion "De Vallecas" su Madridu gosti utakmice su bili Santiago Abascal i Rocio Monasterio, lideri španske ekstremne desnice, što navijači ovog kluba nikako nisu mogli prihvatiti. Abascal je također i predsjednik stranke VOX.

Navijači ovog kluba, popularni Bukanerosi, poslali su jasnu poruku tako što su bukvalno oprali stadion s porukom da ga čiste od prisustva ideja koje ne podržavaju i koje narušavaju integritet kluba.

Kao što se može vidjeti na videosnimku, oni su se opremili dezinfekcijskim sredstvima, krpama i metlama, a uz to su obukli zaštitna odjela.

"Naš stadion i klub moraju biti slobodni i očišćeni od fašizma", objavili su navijači uz videosnimak čišćenja stadiona.

Susret protiv Albacetea završen je bez pobjednika (2:2), a Rayo se nakon 36 odigranih utakmica u La Ligi2 nalazi na šestoj poziciji sa 57 osvojenih bodova i još uvijek su na mjestu koje vodi u play-off za promociju u društvo najboljih.