Anketa Sarajevo-x.com
0

Navijači u baražu žele reprezentaciju Grčke

Sarajevo-x.com
Navijači BiH (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info)
Navijači BiH (Foto: Feđa Krvavac/Fotoservis.info)
Ove sedmice i zvanično je objavljeno po kojem sistemu će se igrati dodatne evropske kvalifikacije za Svjetsko nogometno prvenstvo 2010. Ako je suditi prema glasanju čitalaca portala Sarajevo-x.com, ovdašnji navijači bi bili najviše obradovani izvlačenjem najbolje selekcije Grčke kao našeg sljedećeg protivnika u borbi za mjesto u Južnoj Africi.

Dosadašnji uspjeh reprezentacije Bosne i Hercegovine najveći je od nastanka države i njenog primanja u okrilje FIFA-e. "Plavi" momci pod vodstvom selektora Miroslava Ćire Blaževića uspjeli su u onome što nam u dosadašnjim kvalifikacijama nije polazilo za rukom. Ispred respektabilnih selekcija Belgije i Turske u grupnom takmičenju ostvojili su drugo mjesto i tako osigurali plasman u baraž.

FIFA-inom odlukom da drugoplasirane timove podijeli u dvije grupe, BiH se našla u onoj slabijoj (nenositelji), s obzirom na poziciju na ovomjesečnoj rang listi najboljih svjetskih reprezentacija. Boljeplasirani timovi Francuske, Rusije, Portugala i Grčke ušli su u prvu grupu i jedna od ovih selekcija bit će nam protivnik 14. i 18. novembra.

U anketi na našem portalu pokazalo je da je upravo Grčka najpoželjniji protivnik BiH. 60% čitalaca smatra da bismo preko njih mogli doći do svog mjesta na letu za jug Afrike.

Svjesni da bi dolaskom Francuske kao veoma popularne reprezentacije Nogometni savez BiH značajno profitirao, a vjerovatno i uz želju da i sami vide Thierryja Henryja i njegove saigrače na nekom od bh. stadiona, čitaoci našeg portala su na drugo mjesto ankete svojim glasovima pozicionirali Francusku (18% glasova).

Iako nijedna ekipa koja je stigla ovako daleko u takmičenju nije za podcijeniti, i Portugal je prema procjenama naših navijača nešto slabiji tim. Cristiano Ronaldo i društvo kao poželjni protivnici Edina Džeke i ostalih bh. uzdanica našli su se na trećem mjestu ankete sa 16% glasova.

Na posljednjem mjestu smještena je Rusija sa 7% glasova. Istočnoevropske ekipe svojim stilom igranja nikad nisu bile omiljene ovdašnjim trenerima, a očigledno ni navijačima nisu ostale u dobrom sjećanju.

U anketi je do 17. oktobra u 16 sati glasalo 1.708 čitalaca portala, a ime protivnika BiH saznat ćemo u ponedjeljak 19. oktobra.