Nogomet
0

Navijači se vesele u centru Beča

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stotine njemačkih i španskih navijača okupili su se u Beču i pjesmom i slavljem pretvorili stari centar grada u žurku pred finale Evropskog prvenstva u nogometu.

Policija je objavila da očekuje oko 40.000 njemačkih i 15.000 španskih navijača u gradu pred finale.

"To je sada jedna velika ulična žurka, radosna i glasna, ali vrlo mirna", rekao predstavnik bečke policije.

Španski navijači od ranog jutra su zauzeli glavni trg oko katedrale Svetog Stefana i obojili ga zastavama u žuto i crveno, a u slavlju im je pomogao i sopstveni duvački orkestar.

"Španci su jednostavno zabavniji, mnogo bolje od Nijemaca znaju da se zabavljaju", rekla je Marija de la Crus Aprisio iz Ciudad Reala, koja nema kartu za utakmicu, ali je doputovala sa porodicom da bi finale gledala na velikom ekranu u navijačkoj zoni.

"Španija će pobijediti, naravno, i večeras će biti apsolutno fantastično", rekla je ona dok je stajala oko grupe navijača koji su skakali obučeni u flamenko odjeću.

Njemački navijači imali su, naravno, sasvim drugačije mišljenje.

"Možda nam je trebalo malo više vremena da počnemo, ali uskoro će te vidjeti da će ovo biti veliki dan za Nijemce i tužan dan za Špance", rekao je navijač Roland Broyer, obučen u kratke kožne pantalone.

Iako Beč ima najveću navijačku zonu, trg oko katedrale Svetog Stefana postao je glavno mjesto okupljanja navijača pred utakmice.

"Željeli smo, u stvari, da malo pogledamo grad i siđemo do Dunava prije utakmice, ali je atmosfera toliko fantastična da ne mogu da se odvojim od nje", rekla je 56-godišnja Silvija iz Berlina u dresu Lucasa Podolskog.