Nogomet
5

Navijači na brazilskoj Maracani više neće moći biti goli do pasa

Klix.ba
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Uprava brazilskog nogometnog stadiona Maracane uvela je neka nova pravila bontona, koja nalažu da navijači sjede i da se ni u kom slučaju ne skidaju goli do pojasa.

Uz to, zabranjuje se i korištenje muzičkih instrumenata kao što su bubnjevi, kao i mahanje zastavama. Kodeks dobrog ponašanja na najvećem stadionu Južne Amerike u Rio de Janeiru je osmišljen nakon što je nogometni klub Fluminense potpisao ugovor da igra tamo još 35 godina, izjavili su zvaničnici stadiona, piše AFP.

Često se na Maracani mogu vidjeti brojni mladi muškarci bez majice zbog velikih temperatura u Brazilu, ili se sukobe sa suparničkim navijačima. Međutim, sada će ih dijeliti ograda od protivničkih navijača, a te će barijere biti uklonjene iduće godine kada će Brazil biti domaćin Svjetskog prvenstva.

Neki se i protive odvajanju navijača, međutim, pravila su ipak tu. Ovaj je stadion renoviran s ciljem da bude centralno mjesto tokom odigravanja SP-a te je za to utrošeno 536 miliona dolara.

Takva potrošnja bila je jedna od iskri za masovne proteste prošlog mjeseca, jer su ljudi smatrali da je puno preče bilo uložiti novac u zdravstvo i obrazovanje, nego u stadione.