Ideološke razlike
0

Navijači Lazija bijesni zbog pjesme koju je Albanac otpjevao na predstavljanju

N. K.
Elseid Hysaj se uživio na predstavljanju (Foto: Screenshot)
Elseid Hysaj se uživio na predstavljanju (Foto: Screenshot)
Albanski nogometaš Elseid Hysaj (27) je ovog ljeta prešao iz Napolija u Lazio, a već na tradicionalnom predstavljanju tokom zajedničkog okupljanja igrača izazvao je veliku pažnju.

Naime, Hysaj je po tradiciji morao kao novi igrač pjevati pred svim saigračima, a on se odlučio za pjesmu Bella Ciao, inače italijanskoj radničkoj pjesmi nastaloj krajem 19. stoljeća.

Iako su je prvi pjevali radnici na italijanskim poljima riže, protestirajući zbog teških uvjeta za rad, za vrijeme Drugog svjetskog rata pjesmu je prisvojio italijanski antifašistički pokret.

Ubrzo je postala simbol pa čak i himna antifašizma u cijelom svijetu pa se ovakav potez Albanca nije svidio navijačima Lazija, koji se često povezuju s neofašističkim pokretima.

[TWITTER]1416507873601990657[/TWITTER]

Bijesni navijači Lazija su na društvenim mrežama počeli vrijeđati Hysaja, dok su neki čak napisali kako bi bilo bolje i da je pjevao himnu najvećeg rivala Rome.

Inače, Hysaj je karijeru počeo omladinskim selekcijama Vllaznije i Empolija, koji ga je 2012. godine prekomandovao u prvi tim. Prije šest godina je prešao u Napoli u transferu vrijednom 5 miliona eura, dok je jučer zvanično potpisao za Lazio kao slobodan igrač. Skupio je 58 nastupa za reprezentaciju Albanije.