Potpisao za Inter
18

Navijači Juventusa peticijom traže uklanjanje Conteove zvijezde sa stadiona

Klix.ba
Antonio Conte (Foto: EPA-EFE)
Antonio Conte (Foto: EPA-EFE)
Veći broj navijača Juventusa je potpisao peticiju kojom traži uklanjanje zvijezde trenera Antonija Contea sa stadiona Stare dame nakon što je postalo jasno da će italijanski stručnjak preuzeti Inter.

Korisnik Buddy Guy Black &White je kreirao peticiju na stranici Change.org usmjerenu protiv Contea jer je potpisao za Inter, ljutog rivala Bianconera.

"Antonio Conte je bio voljeni kapiten, igrao je srcem. Nakon toga je postao trener i osvojio nam neočekivani Scudetto bez vrhunske ekipe nakon afere Calciopoli i sedmih mjesta. To se može porediti s osvajanjem Lige prvaka, najviše zbog historijske važnosti. Nakon toga je otišao iz nejasnih razloga, dva dana prije početka sezone. Nije lijepo, ali ni logično. Znamo da su treneri, igrači i direktori profesionalci koji imaju pravo na izbor i koji 'ne pripadaju' nikome. Da je Mourinho došao u Juventus, on ne bi ništa loše učinio Interu, kao ni Sarrri ili Capello Romi u prošlosti. Međutim, u slučaju Conteovog dolaska u Inter, mislim da je to drugačije. On nije samo bivši igrač Juventusa ili profesionalac koji je otišao u redove rivala, mnogi su to uradili u prošlosti. Ovdje se radi o osobi koja je otišla u klub u kojem interno, čak i danas, imate osobe poput Zanettija ili Marca Tonchettija Provere koji nikad nisu krili mišljenje o Juventusu, koji su ukrali Scudetto za koji je Conte igrao. Odlazak u Inter nije Conteov profesionalni izbor, profesionalni izbor bi bio odlazak u Napoli, Romu, Milan... Odlazak u Inter znači pridruživanje klubu koji je pokušavao, srećom bez uspjeha, putem različitih kanala uništiti i baciti ljagu na historiju koju je stvorio Conte. Što se mene tiče, zvijezda koja predstavlja 'Juventina' nije samo stvar prošlosti. Ovim 'skokom' Conte više ne predstavlja taj duh", napisao je pokretač peticije.

Četrdesetdevetogodišnji Conte je odigrao 400 utakmica za Juventus te je kao igrač osvojio pet titula prvaka Italije i Ligu prvaka. Kasnije je kao trener donio Bianconerima tri Scudetta, a onda napustio klub 2014. godine.