Šest autobusa
164

Navijači iz Osijeka i Splita trebali doći na proslavu rođendana Ultrasa, reagovali MUP i Granična policija

E. K.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
MUP Hercegovačko-neretvanskog kantona je poslao službeni dopis Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine da spriječi eventualni dolazak navijača Osijeka i Hajduka u BiH.

Prema njihovim saznanjima, spremao se dolazak po tri autobusa iz Slavonije i Dalmacije koji su za cilj imali sudjelovanje na godišnjici proslave navijačke grupe Ultrasi iz Mostara koja je planirana za danas.

Također, za cilj su imali izazivanje nereda sa navijačima mostarskog Veleža Red Armyjem koji su prije nekoliko dana oduzeli transparente najvećim rivalima.

"Uprava policije MUP-a HNK raspolaže pouzdanom operativnom informacijom o mogućnosti organizovanog dolaska tri autobusa navijača iz Slavonije (Osijeka) i tri autobusa navijača iz Dalmacije. Isti imaju za cilj sudjelovanje na godišnjici proslave navijačke grupe Ultrasi iz Mostara koja je planirana 10. aprila 2024. godine.

Također, raspolažemo pouzdanim informacijama da isti imaju za cilj izazivanje nereda u kontekstu zadnjih zbivanja na podučju Hercegovačko-neretvanske županije kantona gdje je 8. i 9. aprila 2024. godine došlod o fizičkih sukoba između Ultrasa i Red Armyja.

Traži se od Granične policije BiH da poduzme mjere i radnje iz svoje nadležnosti te da na temelju ove informacije zabrani organizovani ulazak navijačkih grupa u BiH, a ukoliko je njihov ulazak već registrovan da žurno izvijeste nas i ostale županijske-kantonalne MUP-ove na ruti kretanja prema Mostaru o vremenu i mjestu njihovog ulaska u BiH kako bismo mogli poduzeti pravovremene mjere i radnje iz svoje nadležnosti", navodi se u saopćenju MUP-a.

Sve ovo je uvod u veliki mostarski derbi koji je na rasporedu u subotu u 16:00 sati.