Zvanično
50

Navijači dočekali, legenda uzbuđena: Ronaldinhov sin je novi igrač Barcelone

D. P.
Joao Mendes je klasični napadač, za razliku od slavnog oca (Foto: Twitter)
Joao Mendes je klasični napadač, za razliku od slavnog oca (Foto: Twitter)
Joao de Assis Moreira, sin legendarnog brazilskog nogometaša Ronaldinha, potpisuje ugovor sa slavnom Barcelonom nakon što je prošao probu u katalonskom gigantu.

Prošlo je 15 godina otkako je veliki Ronaldinho napustio Barcelonu, klub u kojem je, može se reći, svijet nogometa podigao na jedan viši nivo. Svojim potezima i magijom, koju više nikada nismo vidjeli, inspirisao je milione ljudi i ostat će zauvijek upisan u historiju nogometa, iako je i prije i nakon njega bilo trofejnijih i uspješnijih igrača.

No, moglo bi se desiti da dio njegovog talenta uskoro vidimo ponovo na terenu. Naime, Joao de Assis Moreira, poznatiji kao Joao Mendes, potpisao je ugovor s Barcelonom i tako će katalonski klub nakon 15 godina pauze dobiti još jednog člana Ronaldinhove porodice.

U pitanju je talentovani 17-godišnji Ronaldinhov sin Joao, koji je tokom januara bio na probi u Barceloni i tu je oduševio te kao nagradu dobio ugovor s klubom u kojem je njegov otac ostavio dubok trag.

Joao Mendes je prethodno bio u brazilskom Cruzeiru, a navodno posjeduje dio talenta i vještina po kojima je njegov otac bio poznat. Razlika je u tome što je Joao klasični napadač, a ne ofanzivni veznjak kao njegov slavni otac.

"Dolaskom mog sina u Barcelonu bit ću prisutniji više nego ikad", rekao je Ronaldinho, koji je potvrdio da je Joao potpisao ugovor s Barcelonom.

Za početak, Joao Mendes će igrati u kultnoj omladinskoj školi La Masiji, a nema dileme da će, ukoliko pokaže talent, uskoro imati priliku i da debituje u seniorskom nogometu.

Inače, njegov otac Ronaldinho trenutno radi kao ambasador kluba. U Barceloni ima legendarni status nakon što je na Camp Nouu proveo pet nezaboravnih sezona. Za Barcu je igrao 207 puta, postigao 94 gola i dodao čak 70 asistencija.