Euforija u Zenici
597

Navijači Čelika spremaju doček za igrače, a stranke i političari doniraju sredstva za licencu

Piše: E. M.
Robijaši (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Robijaši (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nogometaši Čelika nakon utakmice protiv Širokog Brijega osigurali su opstanak u društvu najboljih, a navijači u Zenici sa nestrpljenjem očekuju ponoć kada će na trgu u centru grada pozdraviti svoje šampione.

Doček za crno-crvene momke iz Širokog Brijega bit će organizovan ispred Robne kuće "Bosanka" u centru Zenice tačno u ponoć. Iako je rekao da neće biti u Širokom Brijegu, trener Čelika Boris Pavić danas je bio na Pecari gdje je još jednom sa svojim izabranicima proslavio pobjedu.

Predsjednik NK Čelik Selvedin Šatorović je u ranijim razgovorima za Klix.ba naglasio kako će Čelik izboriti pobjedu na terenu i ostati u društvu najboljih klubova u Bosni i Hercegovini, ali da će zbog politike ispaštati. Nogometni klub sa Bilinog Polja još uvijek nije prikupio sredstva potrebna za dobivanje licence koja bi im omogućila nastup naredne sezone.

Izborna obećanja i priča gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića stala su na 77.000 KM koliko je izglasalo Gradsko vijeće Zenice da se iz rezerve budžeta izdvoji za licencu. Međutim, crno-crvenima je potrebno još oko 50.000 KM da obezbijede potrebnu licencu. Međutim, bitno je naglasiti i da je gradonačelnik Kasumović do sada na račun Čelika uplatio velika sredstva i pokazao da stoji iza Čelika, iako je zbog uplata za zeničkog premijerligaša dobio krivične prijave.

U prikupljanje sredstava uključili su se svi, pa i političari koji žive za Čelik i koji su iz svojih džepova spremni dati sredstva za zeničkog premijerligaša. Tako je predsjedavajući Skupštine Zeničko-dobojskog kantona Jasmin Duvnjak javno pozvao sve simpatizere i navijače Čelika da doniraju sredstva i pomognu svom klubu dodavši da će on lično dati 1.000 KM.

Politička stranka "Snaga centra" koja u Gradskom vijeću Zenice ima šest vijećnika javnosti se obratila sa porukom da je Čelik nakon herojske borbe izborio opstanak te da su odlučili da mjesečne paušale doniraju Čeliku.

"Nakon herojske borbe u ovoj polusezoni i Ligi za ostanak, te sjajnog rezultata i ostanka NK Čelik Zenica u Premijer Liga BiH uprkos velikom zaostatku u prvom dijelu sezone, vijećnici Snage Centra su odlučili i pozivaju ostalih 25 vijećnika da u ponedjeljak uplate po jedan mjesečni paušal i time obezbjede Čeliku 20.000 KM i pokažu da NK Čelik ima podršku vijećnika. Pored ovoga pozivamo sve parlamentarne stranke u Gradskom vijeću da uplate po 2.500 KM čime bi obezbjedili još 17.500 KM. Smatramo da se sada treba pokazati ko je za Čelik, a ko za populistična obećanja", poručili su iz Snage centra.

Iz Neformalne grupe građana "Za Čelik" jasno su poručili da do gašenja Čelika neće doći te da će se pronaći izlaz za sve, ali da je najbitnije osigurati licencu.