"Plastičan klub"
15

Navijači Borussije vrijeđali vlasnika Hoffenheima pa dobili zabranu dolaska u Sinsheim

F. Z.
Navijači Borussije Dortmund (Foto: EPA-EFE)
Navijači Borussije Dortmund (Foto: EPA-EFE)
Borussija Dortmund će naredne dvije sezone u Sinsheimu na gostovanju kod Hoffenheima biti uskraćena za podršku navijača, odluka je to Nogometnog saveza Njemačke (DFB).

DFB je odluku donio u petak, a razlog su uvredljive poruke prema vlasniku Hoffenheima Dietmaru Hoppu na utakmici dva kluba koja je odigrana 20. decembra 2019. godine. Navijači ekipe iz Dortmunda bili su na uslovnoj kazni od 2018. godine zbog vrijeđanja Hoppa, a klub je kažnjen sa 50.000 eura.

"Kršenje usklovne kazne znači da će Dortmund naredne dvije sezone igrati bez podrške navijača na gostovanju kod Hoffenheima u svim takmičenjima", saopćeno je iz DFB-a.

Dodali su kako su navijači više puta tokom utakmice vrijeđali Hoppa, te kako su istaknuli uvredljive parole.

Navijači Borussije Dortmund odavno su u sukobu s Hoppom koji je iskoristio svoje bogatstvo da mali klub iz Sinsheima dovede do vrha Bundeslige. Upravo je to ono što navijači Borussije zamjeraju Hoppu i smatraju kako je Hoffenheim "plastičan" klub. Pravilo u Njemačkoj je da 50% dionica plus jednu dionicu kluba imaju članovi, odnosno navijači, kako bi se spriječilo da klubovi postanu vlasništvo stranih investitora.

Izuzeci su klubovi koje su osnavale kompanije ili koji imaju jednog vlasnika duže od 20 godina, a osim Leverkusena koji je u vlasništvu faramceutskog giganta Bayera, te Wolfsburga koji je u vlasništvu Volskwagena, na listi je i Hoffenheim. Hopp je vlasnik kluba sa 96 posto dionica.