Nogomet
289

Navijači BiH u prijateljskoj utakmici pobijedili Velšane

Piše: D. B.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Na pomoćnom terenu stadiona Grbavica danas je odigrana prijateljska utakmica između navijača nogometne reprezentacije BiH i Velsa. Naši navijači su pobijedili rezultatom 6:1. Ipak, rezultat je definitivno u drugom planu, jer su gosti došli s namjerom da steknu nove prijatelje i obraduju mališane u domovima za nezbrinutu djecu.

Navijači Velsa su u BiH stigli da podrže svoju reprezentaciju tokom utakmice protiv Zmajeva, ali i da se druže s našim navijačima te da učestvuju u humanitarnim akcijama.

"Dobili smo poziv Nogometnog saveza Velsa da organizujemo prijateljsku utakmicu protiv njihovih navijača. Poziv je stigao kasno, ali smo uspjeli sastaviti ekipu koju čine većinom navijači Željezničara, ali su tu i navijači Sarajeva i Čelika. Gosti su nam navijači Velsa koji podržavaju tamošnje klubove Cardiff i Swansea. Svrha današnjeg susreta je da podignemo nivo prijateljstva dvije zemlje. Oni u BiH nisu samo zbog nogometa, nego i zbog humanitarnih akcija", izjavio je jedan od članova reprezentacije navijača BiH Edin Hrapović.

Reprezentacija navijača Velsa već dugo redovno prati svoj državni tim, igra prijateljske utakmice s protivničkim navijačima, a usput i posjećuje sirotišta te uveseljava mališane.

"Došli smo ovdje da bodrimo Vels na utakmici protiv BiH, ali i da odigramo utakmicu s bh. navijačima. Svaki put kad naša reprezentacija igra utakmicu, mi odemo na gostovanje i uraditi neko dobro djelo, upoznati nove ljude i dobro se zabaviti. U Zenici smo bili jučer i sirotišu poklonili kompjuter i frižider, a danas ćemo Dječijem domu Bjelave pokloniti frižider i sportsku opremu. Želimo se dobro zabaviti i steći nove prijatelje u Sarajevu", izjavio je Tim, navijač Velsa i član reprezentacije navijača.

Njegov kolega Paul je rekao da se velški navijači lijepo osjećaju u BiH te da su jedva čekali susret na Grbavici.

"Pratimo našu reprezentaciju, igramo prijateljske utakmice, a usput se posvećujemo i humanitarnom radu. Vozimo se i posjećujemo sirotišta. Imamo ekipu koja igra nogomet u zemljama koje posjećujemo i to je veoma uzbudljivo. S nestrpljenjem smo čekali današnju utakmicu. Nažalost, izgubili smo, sinoć smo previše popili", rekao je Paul iz Cardiffa.

Što se tiče sutrašnje utakmice A reprezentacija BiH i Velsa u Zenici, on vjeruje da Velšani neće izgubiti te da će proslaviti plasman na Euro.

"BiH ima problema s povredama, dok je Vels u punom sastavu. Tu je i Gareth Bale, koji je sjajan igrač. Također, na svim pozicijama imamo naše najbolje igrače. Za plasman u Francusku nam treba još samo bod i vjerujem da ćemo ga osvojiti u subotu. Bit će neriješeno. Plasman u Francusku će biti veliki uspjeh za nas jer ćemo otići na prvo veliko takmičenje od 1958. godine", kazao je Paul.

Inače, današnja utakmica je bila prava prijateljska, a naš tim je pobijedio 6:1. Reprezentativci Velsa i njihovi navijači su definitivno zaslužili lijep doček u Zenici, a mi bismo bili zadovoljni i dosta skromnijom pobjedom protiv Balea i društva.