Isplata "na ruke"
61

Nastavljeno suđenje braći Mamić: Jasmin Agić tvrdi da je dobio 500 hiljada dolara od Zdravka

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Nekadašnji nogometaš zagrebačkog Dinama Jasmin Agić je na nastavku današnjeg suđenja braći Mamić i ostalima za izvlačenje novca iz Dinama istakao da su igrači nekada dobijali isplate u gotovini.

Dodao je da mu je Zdravko Mamić povodom njegovog transfera u Južnu Koreju "na ruke" isplatio 500 hiljada dolara.

U iskazu na osječkom Županijskom sudu Agić je posvjedočio da financijski uslovi po njegovom dolasku u Dinamo nisu bili dobri te da klub nije ispoštovao neke obaveze prema njemu, a kada je 2001. godine potpisao novi ugovor morao je odustati od ranijih potraživanja.

Dodao je i da se do 2005. godine znalo događati da su nogometaši dobijali gotovinske isplate kod Vesne Juraić u klupskom računovodstvu.

Po ugovoru su imali pravo na mjesečnu platu i fiksni dio koji su nekada dobijali na račun, a nekada u gotovini.

Posvjedočio je da ga je Zdravko Mamić obavijestio o interesu kluba iz Južne Koreje za njega, a nakon što je transfer dogovoren, Mamić mu je "na ruke" isplatio 500 hiljada dolara i to sedam mjeseci nakon što se iz Azije vratio u Hrvatsku.

U aferi "Dinamo 2" za izvlačenje novca iz kluba u sklopu zločinačkog udruženja, uz Zdravka i Zorana Mamića, koji su u bijegu u BiH, i kojima se sudi u odsutnosti, optužnicom su obuhvaćeni Zdravkov sin Mario Mamić, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Arthur Vuksan.

Okrivljeni se terete da su oštetili Dinamo za više od 144 miliona kuna te da su taj novac dijelili između sebe.

Inače, Agić je bivši igrač Dinama, a za reprezentaciju Hrvatske je ovaj 48-godišnjak odigrao 14 utakmica.