Treći i četvrti meč
0

Nastavlja se osmina finala Eura: Nizozemska protiv Češke, derbi Belgije i Portugala

K. H.
Foto: UEFA.com
Foto: UEFA.com
Osmina finala Evropskog prvenstva u nogometu nastavlja se danas, a na rasporedu su treći i četvrti duel. Na Puškaš Areni u Budimpešti se sastaju Nizozemska i Češka, dok će na stadionu De La Cartuja u Sevilli igrati Belgija i Portugal.

Prolazak u četvrtfinale su već osigurale reprezentacije Danske i Italije koje su u subotu bile bolje od Velsa, odnosno Austrije.

Nizozemska - Češka (18:00 sati, Budimpešt)

Nizozemci nakon sjajne grupne faze u kojoj su ostvarili sve ti pobjede s velikim nestrpljenjem očekuju prvi duel u nokaut fazi, a s obzirom na žrijeb, njima je već sada otvoren put prema polufinalu.

Pobjednik ovog meča će u četvrtfinalu igrati protiv Danske, a za razliku od Nizozemske koja je bila apsolutno dominantna u svojoj grupi, Česi su do druge faze prošli s četiri osvojena boda u grupi sa Engleskom, Hrvatskom i Škotskom.

Nakon što su u prvom meču pobijedili Škotsku sa 2:0, Česi su remizirali sa Hrvatima rezultatom 1:1, a u posljednjem kolu doživjeli su minimalan poraz od Engleske.

Što se tiče postava, Nizozemci ne mogu računati samo na povrijeđenog Luuka de Jonga, dok za Češku neće igrati Jan Boril koji je u grupnoj fazi dobio dva žuta kartona.

Najbolji češki igrač dosadašnjeg dijela turnira je napadač Bayer Leverkusena Patrik Schick koji je postigao tri gola, dok su se u Nizozemskoj istakli Georginio Wijnaldum s tri pogotka te Memphis Depay koji je postigao dva pogotka.

Glavni sudija današnjeg meča je Sergei Karašev iz Rusije.

Belgija - Portugal (21:00 sat, Sevilla)

Jedan od dva derbija osmine finala Evropskog prvenstva igra se u Sevilli između selekcija Belgije i Portugala, a sigurno da će pobjednik ovog duela odmah dobiti epitet jednog od glavnih favorita za osvajanje smotre najboljih evropskih selekcija.

Belgija je grupnu fazu prošla s tri pobjede u grupi sa Danskom, Finskom i Rusijom, dok je Portugal puno teže od očekivanog prošao u grupi sa Njemačkom, Francuskom i Mađarskom, posebno nakon što su prvi meč protiv Mađara slavili s ubjedljivih 3:0.

Portugal je sve svoje slabosti pokazao upravo u meču protiv Njemačke gdje su primili četiri, a postigli dva pogotka, no nošeni sjajnim Cristianom Ronaldom koji je već postigao pet pogodaka, sigurno da ovaj tim ima veliki motiv da što duže ostane u takmičenju i, ukoliko im se otvori prilika, odbrani naslov prvaka koji su osvojili prije pet godina.

S druge strane, za Belgiju je ovo vjerovatno i najbolja šansa generacije da osvojio jedno veliko takmičenje, a glavne zvijezde tima Kevin De Bruyne, Eden Hazard i Romelu Lukaku sigurno će biti silno motivisani da najbolje svoje izdanje pokažu upravo protiv Portugala.

Glavni sudija ovog meča je njemački arbitar Felix Brych.