Nogomet
28

Nastavlja se agonija: Chelsea ponovo poražen, je li Mourinho prokockao sve šanse?

Piše: O. T.
Novi poraz aktuelnog prvaka Engleske (Foto: EPA)
Novi poraz aktuelnog prvaka Engleske (Foto: EPA)
Odigrana je i posljednja utakmica današnjeg rasporeda 12. kola Premiershipa. Stoke je na svom stadionu golom Arnautovića srušio Chelsea i tako produbio nezapamćenu krizu Josea Mourinha.

Portugalski stručnjak zbog suspenzije koju je zaradio u utakmici protiv West Hama gdje je Chelsea poražen sa 2:1 nije mogao boraviti na klupi tokom ovog meča, pa su njegovi pomoćnici Rui Faria i Steve Holland skupa vodili Plavce.

Chelsea je od početka bio dominantnija ekipa što se moglo i očekivati u ovom meču. Prvu šansu na utakmici imao je Costa u 15. minuti, ali nije uspio pronaći put do mreže. Samo dvije minute nakon toga Begović je odlično intervenisao nakon šuta Johnsona.

Naredna šansa pripala je gostima kada je sa nekih 25 metara odlično šutirao Ramires, ali je Butland bio na visini zadatka. Do kraja poluvremena igralo se tvrdo i jedinu šansu do odlaska na odmor imao je Costa u 40. minuti kada je njegov udarac zaustavio Butland.

U drugom dijelu Stoke je krenuo u ofanzivu koja se isplatila u 53. minuti kada je akrobatski pogodio Arnautović. Nakon pogotka igra se rasplamsala i po jednu šansu su imali Arnautović i Hazard, a onda je u 67. minuti Pedro pogodio stativu.

Chelsea je do kraja pravio pritisak, šanse su imali Hazard, Costa, Remy, ali jednostavno Plavcima je nedostajala oštrina, odlučnost i samopouzdanje koje ih je krasilo prošle sezone.

Ovako su nastavili katastrofalno lošu sezonu i ovo je već deveti meč od posljednjih 11 uzastopnih gostujućih utakmica u svim takmičenjima u kojem nisu slavili. Također, ovo je deveti uzastopni gostujući meč Plavaca u Premiershipu u kojem ne uspjevaju sačuvati svoju mrežu.

I na kraju, ovo je sedmi poraz Mourinha u ligi što mu se nikad prije nije desilo u jednoj sezoni.

Rezultati 12. kola Premiershipa: Bournemouth - Newcastle 0:1, Leicester - Watford 2:1, Manchester United - WBA 2:0, Norwich - Swansea 1:0, Sunderland - Southampton 0:1, West Ham - Everton 1:1, Stoke - Chelsea 1:0.

Tabela:

  1. Manchester City 25 (-1)
  2. Arsenal 25 (-1)
  3. Leicester 25
  4. Manchester United 24
  5. West Ham 21
  1. Tottenham 20 (-1)
  2. Southampton 20
  3. Everton 17
  4. Liverpool 17 (-1)
  5. Crystal Palace 16 (-1)
  6. Watford 16
  7. Stoke 16
  8. WBA 14
  9. Swansea 13
  10. Norwich 12
  11. Chelsea 11
  1. Newcastle 10
  2. Bournemouth 8
  3. Sunderland 6
  4. Aston Villa 4 (-1)