Nogomet
52

Nastavak izgradnje stadiona Tušanj: Uz istočnu tribinu nove svlačionice i poslovni prostori

Piše: A. K.
Foto: Darko Zabuš/Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Izgradnja istočne tribine na Gradskom stadionu Tušanj trebala bi početi u julu ove godine, potvrdio je za Klix.ba direktor Javne ustanove Gradski stadion Tušanj Dževad Šećerbegović.

"Raspisan je tender za izradu glavnog projekta, a u junu očekujemo da ćemo raspisati i tender za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izradu radova. Ako sve bude išlo kako treba, radovi na izgradnji istočne tribine trebali bi početi početkom jula", istakao je Šećerbegović.

Realizacijom projekta stadion će dobiti natkrivenu tribinu kapaciteta 7.500 mjesta sa pratećim objektima, kao što su svlačionice za igrače, prostorije za sudije, ali i sale za doping kontrole te press konferencije.

"Ispod platforme tribine predviđeni su i poslovni prostori koje bi iznajmljivali, a novcem od renti uspjeli bi osigurati redovno održavanje ove građevine u cijelosti", kaže Šećerbegović za Klix.ba.

Ako sve bude išlo po planu, izgradnja tribine trebala bi biti završena do juna 2017. godine.

"Nakon završetka ovog projekta stvorit će se uslovi za dobijanje licence kojom bi igračima Fudbalskog kluba Sloboda bilo omogućeno odigravanje evropskih utakmica, ali i utakmica fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine", naglašava direktor Gradskog stadiona Tušanj.

Inače, prije sedam godina, u to vrijeme Općina Tuzla, započela je realizaciju ambicioznog projekta izgradnje stadiona Tušanj.

Takav poduhvat se najavljivao od sedamdesetih godina prošlog vijeka, ali tadašnja općinska i klupska rukovodstva nisu imala snage i moći da data obećanja ispune.

Uslovi za izgradnju sjeverne tribine stvoreni su 2009., a nakon pet punih godina, koliko su trajali radovi, tribina je zvanično i otvorena. Time je ovaj stadion dobio 3.200 novih stolica.

"Prema rješenju koje postoji, izgradnjom stadiona u potpunosti kapacitet bi trebao biti na nivou od 22.000 mjesta. Međutim, kada bi se njegova realizacija mogla očekivati u cijelosti, u ovom trenutku je zaista teško govoriti. Nama je sada idealno da realizujemo izgradnju istočne tribine te da, uz postojeće dvije, dobijemo kapacitet od 17.500 gledalaca", nastavlja Šećerbegović.

U proteklih sedam godina, pored izgradnje sjeverne tribine, izvršena je rekonstrukcija i toplifikacija pratećih objekata stadiona, kao i pomoćnog terena na kojem je, pored vještačke trave, postavljen i balon za trenažni proces u zimskom periodu.

Također, u glavni teren stadiona ugrađen je automatski sistem za navodnjavanje, osposobljeni su reflektori za noćno odigravanje utakmica, a urađena je i rekonstrukcija atletske staze.