Čeka se UEFA
121

Nastao haos zbog borbe za zastavu "Velike Mađarske": Mađari tvrde jedno, Rumuni ih optužili za laž

K. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Nogometni savez Mađarske zatražio je od UEFA-e jasan stav o isticanju zastavu "Velike Mađarske" na utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a iako oni tvrde da su dobili pozitivan odgovor, iz Rumunije tvrde da to nije tačno.

Kako se navodi u saopćenju objavljenom na zvaničnoj stranici Nogometnog saveza Mađarske, oni su zatražili mišljenje UEFA-e i FIFA-e, koje se bave borbom protiv diskriminacije u nogometu, o zastavi s kartom historijske Mađarske.

Tako tvrde da će navijači u budućnosti moći nositi ove zastave na tribinama, jer UEFA smatra da se ne radi o političkim simbolima.

Na zastavama se nalazi mapa Evrope, a na kojoj se predstavlja nekadašnja teritorija Mađarske, čiji dijelovi danas pripadaju Srbiji, Sloveniji, Rumuniji, Ukrajini, Hrvatskoj, Slovačkoj i Austriji.

"Zatražili smo jasnu odluku od UEFA-e i FIFA-e u vezi s dozvolom za prikazivanje historijskog simbola. Prihvatajući naše argumente, ove dvije organizacije su priznale da ovdje nema rasističkog ponašanja, ali se to ne odnosi na dodatne simbole i natpise, kao i pjesme navijača", piše, između ostalog, u njihovom saopćenju.

Odmah nakon toga, javili su se iz Nogometnog saveza Rumunije te su poslali upit u Nyon s pitanjem koje glasi: Da li je tačno da su zastave stare mađarske države izuzete sa spiska neprihvatljivih obilježja i da se više ne smatraju 'političkim sadržajem', kome nije mjesto na nogometnim stadinima?

Odgovor je stigao veoma brzo, a Rumuni prenose da saopćenje Nogometnog saveza Mađarske, s tim u vezi, nije tačno.

"Kao rezultat odgovora iz Nyona, dajemo sljedeće pojašnjenje: UEFA nije odobrila i neće dozvoliti isticanje simbola koje su jučer pominjali ljudi iz Nogometnog saveza Mađarske. Smatramo da su Mađari pogriješili što su tako nešto saopćili javnosti jer isticanje ovih simbola predstavlja odstupanje od odredbi našeg Disciplinskog pravilnika. Mi, Nogometni savez Rumunije, ćemo svakako opet reagovati ako bude potrebno. Podsjećamo da historijski revizionizam nije prihvaćen u nogometu i imamo povjerenje u UEFA-ine komisije da će sankcionisati isticanje ovakvih i sličnih simbola o potencijalnim podsticanjem mržnje i nasilja u nogometu i na utakmicama", stoji u objavi Nogometnog saveza Rumunije.

UEFA se, na svojim zvaničnim stranicama, još uvijek nije oglasila.