Evropska liga
0

Naši klubovi bez većih ambicija

Piše: <a href="mailto:[email protected]">Edin Isanović</a>
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Kada sve sagledamo ne možemo se oteti dojmu da su bh. timovi iz sezone u sezonu slabiji. Ponekad i jedva čekaju da ispadnu kako bi se okrenuli domaćem prvenstvu i ponovo postavili isti cilj – plasman u Evropu.

Od ove sezone Kup UEFA (izvorno Kup velesajamskih gradova) mijenja naziv, započinje natjecanje pod novim imenom - Evropska liga. Nakon 38 godina takmičenja takmičenje koje je po rejtingu drugo na Starom kontinetu ide u arhivu. Posljednji klub koji je osvojio pehar je Šahtar iz Donjecka. Prve promjene su se desile 2004. godine kada je počelo takmičenje po grupama, no posljednje izmjene su najava boljih dana za nadmetanje koje je godinama u sjeni Lige prvaka.

Pored promjene identiteta izdvajaće se znato veće finansije, a izuzetna pažnja će se poklanjati u marketing (kako bi se na startu što bolje promovisala). Liga će imati službenog sponzora, loptu, centralizirani marketing i medijska prava. Prvo finale Evropkse lige igraće se u Hamburgu na stadionu Nordbank Arena.

Nova pravila

Kao prvo treba podvuči da se više neće igrati u osam grupa s pet klubova, sada će 48 klubova biti smješteno u 12 grupa sa po četiri tima. Eliminisan je i pomalo nelogičan jednostruki sistem odigravanja dvoboju u grupama, prema novim pravilima svako će sa svakim omjeriti snage (tri utakmice kući, tri u gostima). Prva dva kluba će se plasirati u među šesnaest najboljih, s tim što će im se pridružiti osam trećeplasiranih ekipa iz elitnog klupskog natjecanja. U takmičenju učestvuju predstavnici iz 53 članice UEFA-e. Treba apostrofirati da je od ove godine ukinut Intertoto kup i da su se pripojili Evropskoj ligi. Zbog toga će i naša domovina od sada ima tri kluba u ovom natjecanju. U premijenoj sezoni BiH će predstavljati Sarajevo, Široki Brijeg i Slavija.

Teški suparnici

Kuglice u Nyonu donijele su našim predstavnicima izuzetno teške suparnike. Čine se da je Slavija iz Istočnog Sarajeva dobila i najtežeg mogućeg rivala, danski Aalborg, klub koji je upravo prošle sezone igrao u najeltnijem nogometnom takmičenju. U Slaviji su svjesni kvaliteta suparnika, ali i motiva svoje ekipe u sudaru sa Skandinavcima. Iznimno su disciplinirana ekipa, zaslužuju najveći respekt. Aktuelni igrački kadar čine uglavnom Danci, dok je trener Šveđanin, Magnus Pehrsson. U ovom sudaru su apsolutni favoriti, a kao najveća mana u okršajima sa kvalitetnijim ekipama prigovaraju im šablonsku i jednoličnu igru. Također, ako ne nametnu svoj ritam igre, ulaze u probleme.

Bordo tim bez pojačanja (Avdić i Hošić treniraju, ali još uvijek nisu potpisali ugovor), a bez povrijeđenih Škore i Ihtijarevića, te oslabljeni odlaskom Hiroša čekaju svog suparnika u Evropskoj ligi. Saznaće ga u večernjim satima devetog julskog dana kada se igra revanš utakmica između Spartaka (Trnava) Intera (Baki). Ko god da prođe u drugu rundu (Azerbejđanci ili Slovaci) biće izuteno teško izboriti nastavak.

Iako je prvi šef struke Sarajeva, Mehmed Janjoš veće šanse za prolaz pripisao Slovacima ne treba zanemariti činjenicu da FK Inter u svojim redovima ima nekoliko Brazilaca koji su pokretačka snaga tima. Prošle sezone sa beogradskim Partizanom (pretkolo Lige prvaka) odigrali su na svom travnjaku 1-1, dok su na gostovanju u posljednjih petnaest minuta primili dva gola i eliminisani. Osim toga oba suparnika su neatraktivna za gledaoce što je i predstavljalo bojazan prije samoga izvlačenja. Nažalost, slutnje su se obistinile.

Pada kvalitet

Široki Brijeg će sanage odmjeriti sa Banantsom iz Armenije. Iako tim sa Pecare put u Evropu nije izborio na travnjaku (otišli zbog nedobivanja licence Slobode i Borca) svakako treba napomenuti da su nastavili dugogodišnju konstantu nastupa na međunarodnoj sceni. Niko u hercegovačkom klubu i ne sumnja u preskakanje prve prepreke, a kako već znaju narednu destinaciju uveliko se priča o autrijskom Šturmu. Iako su papirnati favoriti za prolaz ne treba potcijeniti armenski tim i ovaj dvoboj treba shvatiti ozbiljno. U nogometu postoji egzaktni ključni pojam o kojeg nema spora - rezultat. Nadamo se da će izabranici Ivice Barbarića u ovom dvomeču izaći kao pobjedinici, a nakon toga odmjeriti snage sa klubom za koji nastupa naš reprezentativac Samir Muratović.

Ipak, kada sve sagledamo ne možemo se oteti dojmu da su naši klubovi iz sezone u sezonu slabiji i bez većih ambicija. Ponekad i jedva čekaju da ispadnu kako bi se okrenuli domaćem prvenstvu i ponovo postavili isti cilj – plasman u Evropu. Jasno je da je razlog finansijske prirode. Nadareni nogometaši napuštaju Premijer ligu BiH, a sve se to oslikava i u evropskim utakmicama gdje slabosti naših predstavnika daju šansu suparnicima. Za razliku od bh. klubova u drugim zemljama ulažu novac kako bi svake godine napravili korak više. Opet, pravu istinu o snazi naših klubova reći će evropske utakmice. I stoga se na Koševu, u I. Sarajevu i Pecari nikako ne smiju opustiti.