{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Naša je Vlada ugrozila Evropsko prvenstvo 2012."

T
13.7.2009. u 21:58
0
0
"Naša je Vlada ugrozila Evropsko prvenstvo 2012."
0
"Naša je Vlada ugrozila Evropsko prvenstvo 2012."
Foto: AP
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko javno je napao Vladu države koje je predsjednik jer je prekršila dogovor o financiranju nogometnog Eura 2012. godine.
Juščenkov je istup došao samo tri dana nakon što je premijerka Julija Timošenko rekla da pripreme za sudomaćinstvo natjecanja s Poljacima teku normalno unatoč učincima svjetske ekonomske krize.

Juščenko je u svojoj oštroj kritici, koju je adresirao na vladine dužnosnike kao i na guvernera lokalne središnje bankarske institucije, izjavio da je Vlada u 2009. godini ispunila ne više od pet posto finansijskih obveza spram organizacije natjecanja. Planirani izdaci u 2009. iznose 945 miliona dolara.

- Financijski program za Euro 2012. godine ozbiljno je ugrožen. Zajedno sa Središnjom bankom i Ministarstvom financija moramo pronaći izvore financiranja - izjavio je predsjednik, te naredio ministru financija i guverneru da unutar sljedećih sedam dana isplaniraju financiranje infrastrukture, uključujući stadione, zračne luke, kao i transportnu infrastrukturu.

Od ukrajinskih planiranih gradova domaćina, samo se renoviranje stadiona u Kijevu odvija prema rokovima. Radovi na stadionima u Ljvivu, Donjecku i Harkivu izrazito kasne.

Europska nogometna federacija (UEFA) u više je navrata upozoravala Ukrajince na kašnjenje. Sva tri preostala stadiona moraju zadovoljiti UEFA-ine kriterije rokova i 30. novembra ove godine na sastanku UEFA-ina Izvršnog odbora biti potvrđeni za domaćinstvo. Ne budu li u stanju dobiti potvrdu, sudomaćinstvo Ukrajine bit će ozbiljno ugroženo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ko će osvojiti Evropsko prvenstvo u rukometu
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: