Viktor Juščenko
0

"Naša je Vlada ugrozila Evropsko prvenstvo 2012."

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko javno je napao Vladu države koje je predsjednik jer je prekršila dogovor o financiranju nogometnog Eura 2012. godine.

Juščenkov je istup došao samo tri dana nakon što je premijerka Julija Timošenko rekla da pripreme za sudomaćinstvo natjecanja s Poljacima teku normalno unatoč učincima svjetske ekonomske krize.

Juščenko je u svojoj oštroj kritici, koju je adresirao na vladine dužnosnike kao i na guvernera lokalne središnje bankarske institucije, izjavio da je Vlada u 2009. godini ispunila ne više od pet posto finansijskih obveza spram organizacije natjecanja. Planirani izdaci u 2009. iznose 945 miliona dolara.

  • Financijski program za Euro 2012. godine ozbiljno je ugrožen. Zajedno sa Središnjom bankom i Ministarstvom financija moramo pronaći izvore financiranja - izjavio je predsjednik, te naredio ministru financija i guverneru da unutar sljedećih sedam dana isplaniraju financiranje infrastrukture, uključujući stadione, zračne luke, kao i transportnu infrastrukturu.

Od ukrajinskih planiranih gradova domaćina, samo se renoviranje stadiona u Kijevu odvija prema rokovima. Radovi na stadionima u Ljvivu, Donjecku i Harkivu izrazito kasne.

Europska nogometna federacija (UEFA) u više je navrata upozoravala Ukrajince na kašnjenje. Sva tri preostala stadiona moraju zadovoljiti UEFA-ine kriterije rokova i 30. novembra ove godine na sastanku UEFA-ina Izvršnog odbora biti potvrđeni za domaćinstvo. Ne budu li u stanju dobiti potvrdu, sudomaćinstvo Ukrajine bit će ozbiljno ugroženo.